Oferta a fost foarte generoasă, peste 1.300 de locuri de muncă fiind puse la bătaie de peste 80 de angajatori. Evenimentul a avut loc la Trade Center Oradea şi s-a desfăşurat simultan în toate judeţele din ţară, plus municipiul Bucureşti. „Este a doua cea mai mare «Bursă», după Bucureşti, potrivit datelor oficiale. Avem peste 1.300 de locuri de muncă în domenii foarte variate, la care se adaugă cele oferite de firmele de intermediere prezente. Peste 250 de oferte se adresează persoanelor cu studii superioare. Ca o noutate, sunt mulţi tineri de clasa a XII-a, aduşi grupat de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean”, a declarat directorul executiv al AJOFM Bihor, Békési Csaba, în deschiderea evenimentului.
Candidatul alege
Dacă până în urmă cu puţin timp companiile îşi permiteau să aleagă între candidaţi, de data aceasta s-a schimbat optica. Acum, candidatul alege, având în vedere oferta bogată de locuri de muncă din judeţ. Mai mult, firmele au început să umble la salarii. Şi cu toate acestea, foarte greu îşi găsesc candidaţi. „Candidatul trebuie doar să aibă două mâini şi două picioare şi să vrea să muncească. Restul îl învăţăm noi”, spun majoritatea angajatorilor prezenţi la „Bursă”.
Oferta din domeniul turismului era foarte consistentă. La fel şi cea din domeniul comerţului. Marile supermarket-uri din Oradea erau prezente, de asemenea cu multe job-uri. Dar, nu prea multe se lăudau că au selectat destule CV-uri. Unii angajatori sperau ca absolvenţii să se prezinte, totuşi, la „Bursă” mai spre orele amiezii.
Limbi şi ingineri
„Inginerii sunt în topul căutărilor. Dar nu este destul să cunoască doar meserie. Mai trebuie să cunoască şi o limbă străină, în special engleză. Se caută persoane specializate pe domeniul de activitate al companiilor. Se mai caută prelucrători prin aşchiere. Se caută vorbitori de limbi: engleză, germană, italiană”, ne-a declarat Claudia Vidican, consultant resurse umane la o firmă de recurtare. Aceasta îi sfătuieşte pe tineri să lase preconcepţiile de o parte şi dacă vor o carieră să înceapă de jos. Să o ia pas cu pas dacă vor să reuşească.
De aceeaşi părere este şi Georgia Chirilă, manager la o firmă de plasare a forţei de muncă în străinătate. „Nu este destul să cunoască doar meserie. Candidatul la un loc de muncă trebuie să cunoască şi o limbă străină. Nu neapărat la nivel academic, dar, măcar la nivel de conversaţie”, a precizat specialistul.
Candidaţi şi candidaţi
Unii dintre cei prezenţi la Trade Center erau cam nemulţumiţi de oferta de locuri de muncă. Când li se propunea sa-şi schimbe meserie, ba erau, ba nu erau de acord. „Sunt macaragist. Am lucrat mulţi ani la Alumina, dar nu am prea găsit nimic pentru mine. Într-un loc mi s-a spus că atunci când nu am de lucru pe macara să trec la măturat şi la aranjat bolţari, dar nu-mi convine. Salariul oferit era, de asemenea, mic, 1.400 de lei”, ne-a spus Viorel Pater.
La „Bursa” de joi am văzut şi candidaţi fericiţi, care chiar au avut de unde alege şi nu au ezitat să o facă. „Oferta pe domeniul meu este foarte bogată. Am experienţă în inginerie de peste 20 de ani. Mi-am depus CV-ul la 15 companii şi sunt sigur că voi reuşi să mă angajez”, ni s-a destăinuit Dorin Tiugea. Una peste alte, evenimentul de joi a fost unul reuşit, cel puţin prin oferta de job-uri cu care au venit companiile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!