Nu mai puţin de 62.530 de firme (persoane fizice şi persoane juridice) au dispărut în primele cinci luni din acest an din economia românească, fiind radiate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Cifra este cu peste 75% mai mare decât în perioada similară de anul trecut, când au fost radiate 35.597 de firme.
Ca domenii de activitate în funcţie de CAEN, cele mai multe radieri au avut loc în domeniul comerţului cu ridicate şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor – 19.155 de firme, cu 102,78% mai multe decât în primele cinci luni din 2018.
Pe locul doi se clasează domeniul agriculturii, silviculturii şi pescuitului – 11.665 de firme, cu 153,31% mai multe decât anul trecut, iar pe locul trei – firmele din construcţii, 5.984 de radieri, cu 100,60% mai multe decât în perioada similară din 2018.
Cauze
Unele dintre firme au fost radiate din oficiu, pentru că nu și-au redus clasele de activități în termenul stabilit de lege, la cinci în cazul Persoanelor Fizice Autorizate (PFA) și, respectiv, la maximum 10 în cazul Întreprinderilor Individuale (II). Altele au fost însă închise, din varii motive economice.
„Multe firme au fost înfiinţate pentru a obţine finanţări prin Programul «Start-up Nation». Potrivit surselor din mediul economic numărul acestora este cuprins între 70.000 şi 100.000. Sunt zvonuri că nu va mai exista altă ediţie a programului, aşa că multe firme au fost radiate”, a precizat Liviu Sav, antreprenor şi vicepreşedinte al Asociaţiei Firmelor Bihorene.
Alte zvonuri sunt legate de reintroducerea impozitului forfetar, iar firmele mai mici nu ar face faţă acestei taxe. Nu în ultimul rând, sunt primării care percep taxe de 1.000 de lei doar pentru avizul de funcţionare al unei firme, ceea ce pentru societăţile mici este o sumă considerabilă.
„Pe de altă parte, multe firme mai mici, gen ABC, buticuri, firme de cartier, s-au închis din cauza marilor retaileri care pătrund chiar şi prin cartiere, cu preţuri fără concurenţă”, a subliniat Liviu Sav.
Nu în ultimul rând, pe piaţă au apărut zvonuri despre o nou criză economică, acesta putând fi un alt motiv pentru închiderea firmelor.
„Creşterea salariului minim la începutul anului şi, mai ales a salariului minim în construcţii, sunt alte cauze care au dus la închiderea unor firme”, este de părere specialistul.
În Bihor
Potrivit datelor ONRC, în judeţul Bihor au fost radiate în perioada ianuarie – mai 2015 1.768 de firme, cu 36,53% mai multe decât în perioada similară din anul precedent. Atunci au fost trase pe dreapta 1.295 de firme.
Citiți principiile noastre de moderare aici!