De două săptămâni, Primăria Oradea a fost notificată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice despre faptul că proiectul Viva Anima, finanțat prin HU-RO și derulat în intervalul 2011-2012 are vicii în procedura de achiziție și, ca atare, primește corecție financiară de 100%. Cu alte cuvinte, Primăria ar trebui să returneze 1,7 milioane de euro – 1,5 milioane euro către Agenția Națională Ungară și cam 200.000 euro către statul român.
„Nu suntem de acord, lucrăm acum la a depune constestație, mai avem câteva zile la dispoziție și vom ajunge în instanță și în legătură cu această corecție financiară”, este poziția Primăriei, anunțată de viceprimarul Mircea Mălan.
Cerere de oferte vs licitație deschisă
Conform edilului, ministerul „a apreciat că, cu prilejul derulării procedurilor de achiziție publică, în mod eronat, Municipiul Oradea a calificat contractul și achiziția ca fiind o achiziție pentru lucrări și că ar fi trebuit să fie un contract de furnizare de bunuri, având în vedere că în acest contract, o componentă majoră este achiziția de aparatură”, mai exact angiograful.
Mălan insistă că acest contract a fost unul „integrat”, prin care Primăria a urmărit amenajarea unui centru de intervenție cardio-vaculară, ceea ce include atât proiectare, cât și lucrări și achiziție de aparate. „Din punctul nostru de vedere am procedat corect și cred că această corecție financiară, pentru acest motiv, nu este întemeiată”, declară viceprimarul.
Mai rapidă
Din punctul de vedere al „tehnicii de achiziție”, dacă un contract este calificat ca fiind de lucrări, atunci se poate opta pentru procedura cererii de oferte – mai rapidă și mai puțin greoaie decât licitația deschisă, care s-ar cere la un contract de cumpărare echipamente. „Noi am apreciat că această achiziție este făcută ca un contract de lucrări. Ei spun că e un contract de furnizare, ca urmare nu puteați utiliza această procedură de achiziție. Acesta e motivul pentru care se aplică corecția de 100%”, mai spune Mălan.
El susține nevinovăția Primăriei argumentând și că „toată procedura a fost derulată și supravegheată de fostul UCVAP, care exact asta avea de făcut, să supervizeze în timp real ce se întâmplă într-o procedură de achiziție”.
Valoarea totală a proiectului a fost de 2,1 milioane euro dar ar fi de returnat doat 1,7, restul reprezentând contribuția orașului. Angiograful este în folosință de câțiva ani și a fost utilizat în peste 1.700 de proceduri.
Corecții financiare anulate în justiție
Viceprimarul a ales să dea vestea celei mai spectaculoase corecții financiare încasate vreodată de Oradea în contextul tutror corecțiilor primite de oraș de când lucrează masiv pe bani europeni.
În exercițiul financiar european anterior, Oradea a derulat 54 proiecte cu finanțare europeană în valoare de 1,5 miliarde de lei. În 17 dintre proiecte a primit corecții financiare, care totalizează 56 milioane.
„Toate cele 17 corecții le-am contestat. Trei s-au finalizat până acum definitiv, toate trei în favoarea orașului, ceea ce înseamnă că din acele 56 milioane lei, 8,4 milioane ne vor fi returnați”, spune vicele.
Corecțiile câștigate au fost aplicate, una mai mică într-un proiect de reabilitare termică și două foarte mari, la proiectul aquaparkului, de peste 7 milioane lei – 10% din proiect. „Ne-am judecat și am ajuns la final, MDRAP ne va restitui sumele respective”, a precizat Mălan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!