„Date fiind dimensiunile clădirii fostei Bănci Agricole, prin reabilitare, dotare si recompartimentare, se lărgeşte gama serviciilor medicale şi se ridică nivelul calitativ al acestora, se descongestionează activitatea în camera de gardă şi se reduce numărul de internări, multe din cazurile internate putând fi rezolvate în Ambulator”, a anunțat primarul Ioan Todoca la începutul anului trecut, imediat după ce a primit documentația pentru autorizarea lucrărilor de intervenții la obiectivul „Creșterea accesibilității serviciilor medicale ambulatorii din orașul Aleșd”.
[eadvert]
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, anunță acum că „reabilitează și dotează, cu o finanțare de peste 30 de milioane de lei, o clădire pentru a găzdui ambulatoriul Spitalului Orășenesc din Aleșd, în contextul în care investițiile în rețeaua spitalicească sunt cruciale și urgente. Avem mult de recuperat în acest domeniu, astfel încât facem demersuri pentru a putea demara cât mai multe investiții la nivel național și în județul Bihor”.
Conform ministrului interimar de la Sănătate, Cseke Attila, noua clădire va avea laborator de analize și zona de radiologie prevăzută cu computer tomograf, aparat de radiologie și mamograf, compartiment recuperare și balneologie, cabinete de medicină internă, pediatrie, ginecologie, chirurgie, neurologie, psihologie, oftalmologie, psihiatrie, diabet, endocrinologie, cardiologie și ORL.
Ministerul Dezvoltării va dota spitalul cu echipamente precum ecografe pentru medicină internă, pediatrie, obstetrică-ginecologie și cardiologie, mamograf digital, aparat de radiologie digital, computer tomograf, defibrilator, electrocardiograf, paturi de consultație și microscop.
Clădirea care va găzdui ambulatoriul e situată chiar în centrul Aleșdului, a început să fie construită în urmă cu mai bine de un sfert de secol și trebuia să adăpostească Banca Agricolă. Având apoi în vedere faptul că banca nu a vrut să continue investiția, s-a încercat cedarea imobilului către Ministerul Justiției, pentru a folosi drept sediu al Judecătoriei Aleșd, care își desfășoară activitatea într-un spațiu nu tocmai corespunzător. Demersul a eșuat, așa că după mai multe încercări, clădirea, care e acum o ruină, va deveni ambulatoriu. Valoarea totală a cererii de finanțare era de 10.695.645 de lei, din care contribuţia proprie a orașului Aleșd este de 213.912 lei. Suprafaţa totală desfășurata a clădirii, în care se va desfăşura ambulatoriul, cuprinzând toate cabinetele, sălile de tratament, sălile de asteptare şi anexele, este de 1.775 mp. Ambulatoriul se va desfăşura pe toate nivelele clădirii, toate încăperile vor fi construite și modernizate.
În același timp, autoritățile își propun și amenajarea a 523 mp de spaţii verzi, 263 mp pentru platformă acces auto și parcări, 204 mp de alei și trotuare de protecţie, precum și 53,8 mp de scări și rampe exterioare, pentru a asigura funcţionalitatea noii locaţii a Ambulatorului Spitalului Orășenesc Aleșd.
După realizarea acestui ambulatoriu, se va simplifica accesul populatiei și al pacientilor în incintă şi se va înfrumuseţa zona, dar va fi descongestionat și traficul din centrul orașului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!