Trebuie verificate sobele, centralele termice şi coşurile de evacuare a fumului şi gazelor fierbinţi, pentru a preveni eventualele incidente cauzate de defecţiuni tehnice şi evitarea inhalării de fum şi gaze toxice. ISU recomandă utilizarea mijloacelor de încălzire fără defecţiuni sau improvizaţii pentru încălzirea locuinţelor. Nu trebuie solicitată instalaţia electrică din locuinţă sau de la locul de muncă.
Mijloacele de încălzire trebuie amplasate departe de materialele combustibile. O mare atenţie trebuie acordată ţurţurilor formaţi deasupra trotuarelor.
„Dacă vă deplasaţi cu autoturismul propriu, asiguraţi-vă că aveţi cu dumneavoastră pături, băuturi fierbinţi, pentru situaţiile în care dumneavoastră ori altă persoană se află în dificultate. Totodată este foarte important să aveţi suficient combustibil care să asigure funcţionarea motorului în situaţiile în care apar blocaje în trafic sau la apariţia altor evenimente neprevăzute”, recomandă ISU Crişana.
În ceea ce priveşte alimentarea, trebuie făcută regulat şi trebuie consumat lichide, evitând excesul de cofeină ori alcool. O altă recomandare este evitarea, pe cât posibil, a efortului fizic în condiţii de frig.
Persoanele în vârstă, copiii, femeile gravide şi pe cei cu probleme de sănătate trebuie protejate pe timp de ger.
„Atenţionaţi autorităţile locale cu privire la persoanele fără adăpost pe care le întâlniţi sau despre care aveţi cunoştinţă. Încercaţi să asiguraţi animalelor condiţii corespunzătoare de hrănire şi adăpostire. Urmăriţi cu atenţie buletinele meteorologice şi recomandările transmise de autorităţile centrale şi locale. Semnalați, prin intermediul numărului unic 112, situațiile care pot pune în pericol viața și bunurile cetățenilor”, mai recomandă ISU Crişana.
Citiți principiile noastre de moderare aici!