O primă recomandare este legată de cumpărarea de produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă. Odată cumpărate, produsele trebuie să fie ţinute o perioadă cât mai scurtă la temperatura camerei. De asemenea, alimentele care urmează a fi depozitate în frigider, să fie ambalate separat şi menţinute în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile şi pentru perioda indicate pe ambalaj, iar alimentele gătite trebuie păstrate în recipiente acoperite.
Reguli de urmat
Potrivit reprezentanţilor DSVSA, produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru fi preparate sau consumate ulterior. Îndepărtaţi alimentele alterate, sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente, spălaţi bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma.
Reprezentanţii Direcţie Sanitară Veterinară şi pentru Siguraţa Alimentelor se vor asigura că operatorii economici respectă regulile impuse prin lege. Este vorba aici despre: evitarea expunerii la vânzare a produselor de origine animală în locuri şi spaţii care nu asigură temperaturi adecvate, asigurarea condiţiilor de manipulare, depozitare şi transport a produselor de origine animală în toate unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, confiscarea, denaturarea şi distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate pe timpul transportului, distribuţiei, depozitării sau comercializării etc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!