Bihorenii, dar și alți turiști amatori de drumeții și de sporturile specifice sezonului alb sunt sfătuiți de jandarmii montani cum să își facă zilele libere ori vacanța de iarnă pline de amintiri frumoase.
Jandarmii dau asigurări că au secţii şi posturi de jandarmi montane pregătite şi dotate să execute misiuni de menţinere a ordinii publice pentru prevenirea şi descoperirea infracţiunilor în staţiuni montane şi pe trasee turistice din zona acestora, precum și să acționeze pentru căutarea şi salvarea – evacuarea persoanelor care se află în pericol în zona de responsabilitate.
Zece reguli
Fiindcă mulţi vor merge prin stațiunile turistice de la munte, jandarmii montani le oferă zece recomandări de aur pentru a putea evita accidentele nedorite în aceste zone şi pentru a fi în siguranţă.
Înainte de a pleca în excursie, turiştii sunt rugaţi să se informeze corect în legătură cu itinerariul propus (dacă este accesibil, marcat sau dacă prezintă porțiuni periculoase), dar şi despre prognoza meteo, condiţiile climatice locale, starea de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu – acolo unde acestea există.
A doua recomandare a jandarmilor montani pentru turişti este să plece pe munte doar cu echipament adecvat anotimpului (din bagaj să nu lipsească lanterna, cuțitul, sacul de dormit, trusa de prim ajutor, busola/GPS, mijloace de aprins focul, telefonul mobil). Turiştii sunt rugaţi să nu plece singuri la drum și să aleagă traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup.
În al patrulea rând, turiştii sunt sfătuiţi să informeze jandarmii montani/salvamontiștii/cabanierul despre traseul ales și să se înscrie în registrul de trafic al turiștilor, lăsând datele de contact notate acolo.
Turiştii sunt rugaţi să nu deterioreze amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele, să folosească numai traseele marcate, să urmărească marcajele de pe traseu, să nu se abată de la traseu și să evite scurtăturile.
Dacă apar dificultăţi pe traseu sau se înrăutăţeşte vremea, turiştii sunt rugaţi să se retragă la cea mai apropiată cabană. Pe vreme rea (ceață, ger, viscol), turiştilor li se recomandă să se deplaseze în grup compact și, din nici un motiv să nu rămână în urma grupului.
A noua regulă a jandarmilor montani către turişti este să nu consume băuturi alcoolice deoarece acestea diminuează capacitatea de efort când apare o situație de dificultate sau de risc la adresa integrității, sănătății sau a vieții, turiştii sunt sfătuiţi să ceară ajutorul Jandarmeriei Montane prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112, specificând, pe cât posibil datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, unde sunt persoanele aflate în dificultate, când s-a produs accidentul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!