În judeţul Bihor secerişul este aproape de sfârşit. Deşi vremea a fost destul de capricioasă anul acesta producţia la hectar este peste media de anul trecut. „Producţia medie de anul acesta este de 2.800 de kilograme la hectar. Producţii mai bune s-au obţinut în nordul judeţului. Aici s-au recoltat şi 5.500 kg. la hectar”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor.
Conform reprezentantului DADR Bihor, calitativ, grâul de anul acesta este mai slab decât cel de anul trecut. Acest lucru se datorează precipitaţiilor din ultima perioadă de vegetaţie care au favorizat apariţia unor boli şi scăderea indicilor de calitate. „Grâul de anul acesta poate fi corectat prin amestec cu grâu care provine din alte zone geografice sau din import”, a punctat Nicolae Hodişan.
Suprafaţa totală cultivată anul acesta cu grâu în judeţ este de 56.200 de hectare faţă de 65.000 de hectare cultivate anul trecut. Cu toate acestea, producţia medie la hectar în 2010 este mai mare decât în 2009 când au fost obţinute 1.850 kilograme la hectar.
Se estimează că în anul în curs producţia totală de grâul din judeţ o să fie de 155.000 de tone faţă de 120.000 de tone obţinute în 2009. „Această cantitate acoperă nevoile de consum atât ale populaţie cât şi a animalelor din judeţ”, a concluzionat şeful DADR Bihor.
Culturi
În Bihor s-a încheiat şi recoltatul la rapiţă. Suprafaţa cultivată anul acesta este de 2.000 de hectare. Acestă cultură a avut pierderi semnificative în iarnă când au fost compormise 1.200 de hectare. Producţia medie obişnuită la rapiţă anul acesta este de 1.300 de kilograme la hectar faţă de 1.000 de kg/ha când au fost cultivate 5.200 de hectare de rapiţă.
În judeţ au mai fost secerate 7.200 de tone de orz şi 5.800 de tone de orzoiacă de primăvară.
Culturile de floarea soarelui şi porumb se află în prezent într-un statiu de vegetaţi bun. „Dacă vom fi feriţi de condiţii meto extereme la aceste două culturi se vor obţine producţii bune anul acesta ”, a concluzionat Nicolae Hodişan.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!