„Regulamentul privind organizarea, autorizarea şi desfăşurarea activităţii de publicitate stradală în Oradea” şi „Regulamentul privind întreţinerea faţadelor imobilelor din Oradea” au trecut de plenul deliberativului local şi, cu condiţia să treacă şi de controlul de legalitate al prefecturii, vor schimba regulile după care e „desenat” oraşul.
Interdicţii
Una dinte cele mai importante prevederi referitoare la afişajul stradal este că „se interzice amplasarea oricăror firme, corpuri şi structuri de afişaj pe faţadele clădirilor aflate în stare de deteriorare”, introdus la Articolul 12 din „Regulamentul privind organizarea, autorizarea şi desfăşurarea activităţii de publicitate stradală în Oradea”. Prevederea era în funcţiune, până acum, pentru Centrul istoric dar, cu intrarea în vigoare a regulamentului se va extinde la tot oraşul. În opinia primarului Ilie Bolojan, banii încasaţi de asociaţiile de proprietari pentru chiria panourilor publicitare ar trebui să fie investiţi cu precădere în reabilitarea calcanelor distruse.
Acelaşi articol prevede interdicţia de a acoperi zidurile şi vitrinele, cornişa, balcoanele sau căile de acces cu panouri publicitare. Panourile mobile – trepiede, pliante sau tip sandwich sunt interzise pe Corso, Piaţa Unirii şi Piaţa Regele Ferdinand.
„Dacă pe faţada sau calcanul unei clădiri sunt amplasate mai multe firme, acestea vor fi realizate în mod unitar, fiind obligatoriu acelaşi tip şi dimensiuni şi încadrarea simetrică pe faţada sau calcanul respectiv”, sună o altă prevedere. În Centrul istoric, conform legii, firmele trebuie musai să fie construite din litere volumetrice individuale şi nu din panouri.
Corelare cu legislaţia
Centrul istoric reintră în atenţia municipalităţii, după eşecul mai vechii tentative de a-i obliga, motiva şi ajuta pe proprietarii de imobile din acest perimetru să şi le reabilita. Proiectul de hotărâre promovat de Instituţia Arhitectului Şef „aduce o corelare a regulamentului anterior cu noutăţile legislative şi a sacţiunilor cu gravitatea faptelor”, consideră Adriana Lipoveanu, arhitect şef al Oradiei.
Aceasta crede că în Centru sunt puţine imobilele care se încadrează doar pentru una dintre sancţiuni. Astfel, este foarte probabil ca, acolo unde există un burlan uzat să fie căzut şi calcanul şi poate char decoraţiunile arhitecturale să fie în pericol de prăbuşire.
Noul regulament prevede obligaţia proprietarilor să „asigure starea corespunzătoare a faţadelor spre aliniament a construcţiilor”, ceea ce include întreţinerea curentă a tâmplăriilor, a soclului, vopsitoriilor şi zugrăvelilor, a finisajelor şi detaliilor de faţadă, acoperişurilor dar şi consolidarea structurii de rezistenţă acolo unde e cazul. Menţinerea în bună stare a burlanelor, fixarea ghivecelor sau montarea tâmplăriilor cu deschidere spre exterior sunt prinse şi acestea în noul regulament.
Sancţiunile cuprinse în proiectul de HCL sunt cuprinse între 50 şi 2.500 de lei, funcţie de gravitatea faptelor. Cele mai „scumpe” abateri sunt menţinerea în stare proastă a acoperişurilor, a structurii de rezistenţă, atât pentru imobilele cu proprietar unic cât şi pentru cele colective. Amenzile pentru acestea sunt cuprinse între 1.000 şi 2.500 lei.
Arhitecta şefă spune că până acum „nu s-a căutat o aplicare din oficiu a acestor măsuri” dar că există intenţia de a intensifica aceste controale.
La capitolul facilităţi în Centrul istoric, proiectul de HCL propune scăderea cu 50% a taxei de autorizare a lucrărilor de reabilitare sau scutire totală dacă imobilul este monument istoric şi activităţile desfăşurate în incintă nu au caracter economic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!