„Planets’ interferences” este un proiect interactiv care alternează lucrări cu soliști, interpretate live, și lucrări multi-media din ciclul Into My Planet. Conceptul care aparține percuționistei Mihaela Vosganian reprezintă alienarea omului contemporan care oscilează între perspectiva cotidiană a unei stări de scindare, alienare interioară, într-o societate terestră amenințată de distrugere, și speranța sau evadarea într-o altă realitate, spațialitate, multidimensională, așadar diferit planetară.
Recitalul „Planets’ interferences” este elementul neașteptat care atrage, surprinde, cucerește printr-un concept rar întâlnit în cadrul instituțiilor de cultură din România. Publicul este invitat să experimenteze această nouă perspectivă asupra muzicii și asupra actului artistic în recitalul care va avea loc marți, 8 aprilie, ora 19:00, la sala de concerte „Enescu – Bartók”.
Dacă muzica și conceptul aparțin Mihaelei Vosganian, soliștii din cadrul evenimentului vor fi violonista Luminița Virginia Burcă, pianista Roxana Ardeleanu, fagotista Maria Chifu și desigur, percuționista Mihaela Vosganian. Regia și multimedia aparțin Arminei Vosganian. În cadrul evenimentului vor putea fi ascultate lucrările: Un altra ciaccona (vioară și mediu electronic) – Solistă Luminița Virginia Burcă, Sonata pentru fagot și pian – soliști: Maria Chifu, Roxana Ardeleanu, Martian (multimedia), Broken – Three mood states for violin, piano and interactiv public – soliști: Luminița Virginia Burcă, Roxana Ardeleanu, Jupiterian (multimedia), Dialogue (fagot, percuții) – soliști: Maria Chifu, Mihaela Vosganian.
Compozitor, performer și teoretician, doctor în muzică și coordonator de doctorat, Mihaela Vosganian a absolvit secția de compoziție – clasa Myriam Marbe la Universitatea de Muzica București – unde în prezent este profesor universitar (compoziție, polifonie) – și totodată este și coordonator de doctorat la Universitatea de Vest din Timișoara. Membru în Comisia simfonică și Consiliul UCMR și Președinte ARFA, din 2004 este și membru în European Academy of Science and Art.
Distinsă cu premii naționale și internaționale de compoziție, Mihaela Vosganian este preocupată de zona de confluență a culturilor tradiționale și de sincretismul artelor, la nivel de limbaj muzical și arhetipal și în același timp de avangardă tehnologică sonoră și vizuală.
Mihaela Vosganian este deoptrivă și promotoarea trans-realismului arhetipal în artele spectacolului, o nouă orientare estetică spirituală, descrisă în cartea aferentă publicată în 2020, care își propune, pe de-o parte să reitereze funcțiile arhetipale ale artei – iar pe de altă parte, să exprime o nouă formă a supra-realului, denumită de autoare trans-realul, rezultată din explorarea stărilor de conștiință extinsă.
Muzica sa, ce cuprinde toate genurile (cameral, coral, simfonic, vocal-simfonic, operă, muzică de scenă și muzică electronică), se cântă pe toate continentele și este înregistrată pe 6 CD-uri personale și 10 antologii de muzică contemporană.
Adriana Maier este Doctor în Muzică din anul 2007. Este laureată a numeroase concursuri naţionale şi internaţionale printre care: Concertino – Praga (1988); Eduard Flipse – Rotterdam (1994); Ionel Perlea – Slobozia (1993,1998, 2000), aparticipat la festivaluri naţionale şi internaţionale şi a sustinut numeroase recitaluri atât în ţară cât şi în străinătate și este membră în ansamblurile Profil și SonoMania. În prezent este conferenţiar universitar doctor la disciplina muzică de cameră din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.
Maria Chifu a studiat fagotul la Universitatea Națională de Muzică București, Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului în Graz, Austria și la Academia de Muzică Leoš Janáček din Brno, Cehia. A susţinut peste 150 de recitaluri solistice şi camerale, în care a abordat repertorii diverse de la muzica preclasică, la muzica contemporană. În anul 2011 a obținut titlul de doctor în cadrul Universitaţii de Muzică Bucureşti, iar în anii ce au urmat a publicat cărți de specialitate care vizează fagotul. A fost director al festivalului de muzică contemporană 3 SOUND, director artistic al Festivalului Museicorum, Bucureşti, director artistic al festivalului Catsheuvel, Haga, Olanda. Este c.d.a.dr. la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematrografică I.L. Caragiale şi instrumentist în cadrul Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiești.
Armine Vosganian este lector universitar, regizoare și actriță româncă de origine armeană care iubește deopotrivă filmul și teatrul. A absolvit Actorie și Regie de Film în 2014 la UNATC, urmând un master de filmmaking la London Film School, iar în 2022 devine doctor în Cinema și Media. Ca scenarist și regizor a lucrat la proiecte de lungmetraj și serial documentar, film experimental și ficțiune. Este membru fondator al Teatrului Rampa, apoi actor și videographer pionier în teatrul telematic românesc. De asemenea, este membru al Asociației Române a Femeilor în Artă unde evoluează ca regizor de operă.
Violonista Luminița Virginia Burcă şi-a început cariera la Filarmonica de Stat Oradea și la Filarmonica Banatul din Timișoara. A întreprins numeroase concerte, recitaluri și turnee ca solist în diverse festivaluri naționale și internaționale în țară și în străinătate. Este laureată a mai multor concursuri naționale și internaționale. A înregistrat zeci de lucrări pentru vioară şi pian pentru case de discuri din țară și din străinătate. A fost concertmaestru şi şef partidă al unor orchestre din Spania și Italia, printre care și a Orchestrei Teatrului Scala din Milano. A fost membră fondatoare a Cvartetului Carpe Diem din Timișoara. Actualmente este profesor în cadul Facultății de Interpretare Muzicală a Universității Naționale de Muzică din București și conducător de doctorat în Școala doctorală de Muzică și Teatru a Unviersității de Vest din Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!