Melomanii sunt așteptați joi seara, de la ora 19:00, la sala de concerte Enescu-Bartok, a Filarmonicii de Stat, la un concert deosebit. Programul va fi unul variat şi colorat. Artiștii invitați sunt dirijorul olandez Josef Suilen și cunoscută pianistă Dana Borșan. Amândoi au mai susținut concerte la Oradea, unde spun că s-au simțit minunat și revin mereu cu mare plăcere. Spectacolul muzical va începe cu Concertul nr. 9 pentru pian și orchestră în Mi bemol major, a compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart.
Conceput pentru o orchestră alcătuită din ansamblul de coarede, două oboaie și doi corni, concertul reprezintă, din punct de vedere stilistic, începutul afirmării unei noi concepții a compozitorului asupra muzicii concertante. „Pe tot parcursul Concertului Nr.9 Mozart experimentează. Concertul fiind unul de mare virtuozitate”, a precizat Dana Borșan. La rândul său dirijorul Josef Suilen a spus că „Concertul lui Mozart este unul remercabil, plin de fantezie. Ceea ce a reușit Mozart să facă din acest Concert este ceva superb, fantastic”.
După Mozart urmează un alt compozitor și concertist celebru, Franz Liszt (Concertul pentru pian şi orchestră în La major). Spre deosebire de Concertul în Mi bemol major, cu un impresionant dramatism şi elan, lucrarea capătă prin însăşi înfăţişarea temei de bază un caracter de confesiune lirică. Legat de Concertul lui Liszt, Dana Borșan a declara că „Atât Mozart, cât și Liszt sunt doi mari concertiști, motiv pentru care și concertele lor sunt unele de o măiestrie și o virtuozitate deosebită. În compoziția sa Liszt alternează pianistica în ritm mai lent cu una foarte ritmată”. Aceași părere o are și dirijorul olandez care susține că „pe alocuri Concertul Nr.2 a lui Liszt are accente dramatice, dar cu schimbări dese de accente de bucurie, exprimate într-un mod deosebit”.
În cea de-a doua jumătate a concertului cei prezenți vor putea asculta Simfonia nr. 88 în Sol major de Joseph Haydn. Aceasta fiind una fără subtitlu, așa cum ne-a obișnuit Haydn în cele mai multe dintre simfoniile lui. „Simfonia lui Haydn este ca o șapmanie. Este una foarte spumoasă și acidulată prin anumite locuri. De aceea e o plăcere pentru mine să conduc o astfel de simfonie ”, a declarat dirijorul olandez.
Despre artiști
Dirijorul invitat, Josef Suilen, este absolventul Conservatorului din Amsterdam și s-a perfecţionat la Londra, la Royal Opera House – Covent Garden, ca asistent al renumiților dirijori Carlos Kleiber şi Bernard Haitink. Între 2008 și 2012 a fost dirijorul principal al Orchestrei Armatei Regale Olandeze (Royal Netherlands Army Band), iar în prezent, deţine statutul de dirijor al Orchestrei de Cameră din Brabant şi al Orchestrei Simfonice a Universităţii din Nijmegen. De-a lungul timpului, a dirijat ansambluri prestigioase din mai multe țări Europene.
Solista invitată Dana Borșan, este clujancă, licenţiată a Conservatorului „C. Porumbescu” din Bucureşti, a urmat cursuri de măiestrie cu Hans Leygraf, la Mozarteum- Salzburg şi Helene Boschi, la Weimar. A susţinut peste 900 de concerte şi recitaluri în 17 ţări din Europa (Germania, Franţa, Italia, Irlanda, Marea Britanie, Norvegia, Moldova, Ungaria etc.). În paralel cu activitatea artistică, din 1990, Dana Borşan susţine şi o activitate didactică la Universitatea Națională de Muzică din București. Din 2012 fiind președintele Senatului acestei prestigioase instituţii.
Artiștii invitați promit o măiestrie concertistică
Foto: oradeaphilharmony.com – 4dana borsan
Foto: oradeaphilharmony.com – 4josef suilen
Citiți principiile noastre de moderare aici!