Cvartetul „Transilvan”, ansamblu remarcabil în cadrul Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj Napoca, invită orădenii la un recital cameral, pe 2 septembrie, de la ora 19:00, în sala Filarmonicii din Oradea. În recital vor fi prezentate lucrări celebre semnate de: Mozart, Dvorak, Elgar, Massenet, Kreisler, dar şi muzică de film: Schindler list, Por una cabeza, Black eyes. Totodată, spectatorii vor putea audia şi suite folclorice româneşti (aranjament şi solo vioară – N. Silaghi).
Evenimentul artistic este dedicat amenajării unui spaţiu de joacă pentru copiii internaţi la Spitalul Clinic Municipal Oradea.
Biletele se găsesc la casieria Filarmonicii Oradea, din strada Moscovei, nr. 5.
Istoricul Cvartetului
Cvartetul Transilvan a luat ființă în anul 1987. Într-o perioadă relativ scurtă de timp obține numeroase premii și distincții naționale, printre care Premiul I la Concursul Național pentru cvartete de coarde „Gheorghe Dima”, Premiul Asociației Criticilor Români și Premiul Uniunii Compozitorilor din România. La numai doi ani de la formare, datorită nivelului profesional de excepție, Cvartetul Transilvan dobândește statutul de cvartet de stat în cadrul Filarmonicii „Transilvania” din Cluj Napoca. Absolvenți ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, membrii fondatori ai cvartetului, Nicușor Silaghi, Marius Suărășan și Vasile Jucan, s-au perfecționat în perioada studiilor universitare în interpretarea camerală cu personalități notabile în domeniu, printre care Wilhelm Georg Berger (România), Gerhard Schultz și Thomas Kakuska (Austria, membri ai Cvartetului Alban Berg).
Participarea lor la Festivalul Orlando din Kerkrade (Olanda) în anul 1990 a reprezentat lansarea ansamblului pe scenele internaționale. Cvartetul clujean a fost remarcat de Earl Carlyss, membru al Cvartetului Juilliard, care i-a invitat pe interpreții clujeni să participe la Festivalul din Aspen (Colorado, 1991), oferindu-le și o bursă de specializare în cadrul Centrului de Studii Avansate pentru cvartete de coarde. Avându-l ca mentor pe Earl Carlyss, Cvartetul a avut ocazia să se perfecționeze în acest prestigios centru de studii trei ani consecutiv, cu o serie de artiști de talie mondială, precum Emerson String Quartet, American String Quartet, Cleveland String Quartet sau Mendelsohn String Quartet, fiind apoi invitați să efectueze un amplu turneu de concerte pe teritoriul S.U.A.
Începând cu anul 1998, Cvartetul Transilvan are în componență la prima vioară pe Gabriel Croitoru (din ansamblu au mai făcut parte şi violoniştii Cristian Tănase şi George Dudea), unul dintre cei mai valoroși violoniști români ai perioadei actuale, care îmbină cu deosebită măiestrie o carieră solistică de excepție cu rafinamentul interpretării camerale. Pentru meritele sale artistice deosebite, statul român i-a acordat lui Gabriel Croitoru privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu („Catedrala”), care i-a aparținut lui George Enescu.
Intensa activitate artistică a Cvartetului se reflectă în multiplele concerte, susținute întotdeauna la un înalt nivel, în România și în întreaga lume.
Pe lângă activitatea artistică, membrii Cvartetului Transilvan îndrumă în prezent o serie de tineri valoroși prin activitatea didactică pe care o desfășoară în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” și a Universității de Muzică din București.
Citiți principiile noastre de moderare aici!