Această acțiune face parte dintr-un proiect de reciclare a arborilor care, în loc să ajungă la gunoi după sărbători, sunt transformați în habitate ecologice sub apă. Brazii, asigurați de compania Eco Bihor, au fost pregătiți prin adăugarea unor greutăți și funii din materiale prietenoase mediului, pentru a le asigura o adâncire corectă în lac. După această pregătire, arborii au fost transportați și plasați în lac cu ajutorul unei bărci, contribuind astfel la îmbogățirea ecosistemului acvatic al zonei.
„Arborilor le-am atașat greutăți și funii din materiale prietenoase mediului, ulterior aceștia fiind transportați și aruncați în vatra lacului, cu ajutorul unei bărci“, a transmis Andrei Togor, președintele APS Aqua Crisius.
Principalul scop al acestei acțiuni este de a crea diversitate de habitate în acumularea Tileagd, ceea ce va spori productivitatea naturală a lacului. Arborii plasați în apă vor constitui substraturi ideale pentru depunerea pontelor unor specii de pești valoroase, cum ar fi șalăul (Sander lucioperca), care se confruntă adesea cu dificultăți în a-și depune icrele din cauza fluctuațiilor nivelului apei, cauzate de utilizarea hidroenergetică a lacului. În astfel de condiții, cozile lacurilor de acumulare, unde în mod normal ar trebui să se depună icrele, rămân adesea pe uscat, afectând astfel reproducerea speciilor de pești.
Prin urmare, brazii vor contribui la crearea unor zone mai stabile și mai sigure pentru depunerea icrelor, în special pentru șalău, și vor oferi, de asemenea, adăpost și zone de refugiu pentru diverse specii de pești.
O tradiție care se consolidează
Aceasta este a treia oară când APS Aqua Crisius, împreună cu AJVPS Bihor și GPSO, organizează o astfel de acțiune în lacul Tileagd și reprezintă nu doar un gest de protejare a mediului și a biodiversității acvatice, ci și o metodă sustenabilă de reciclare a braziilor de Crăciun, care sunt reutilizați în mod creativ pentru a sprijini viața sub apă.
Prin această colaborare, se încurajează implicarea comunității locale în protejarea mediului și a faunei acvatice. Astfel de inițiative contribuie nu doar la îmbunătățirea ecosistemelor naturale, dar și la educația ecologică a publicului, subliniind importanța protejării resurselor naturale și a responsabilității față de mediu.
Trimite articolul
XSa inteleg ca au fost aruncati brazi in lac de catre crestinii din zona ? N-am ce comenta pe acest subiesct .
Acum am citit foarte atent topicul. Nu stiu, daca se pot recicla in acest mod brazii … este alegerea specialistilor. Scuze pentru postarea precedenta.
Bine că ați băgat brazi , că șalău e plin acolo,vin aia cu lansetele și stau zi și noapte acolo,tot ce prind baga la punga ,îl iau acasă pt conserva ,nu contează dimensiunea,ar trebui multe controale sau petiții la minister pt legi severe in ceea ce privește pescuitul.
O tâmpenie marca Togor. Ce aruncă el în apă se face putregai cu dislocare moleculară în foarte mulți ani. Poate fi chiar nociv mediului acvifer, pentru că mulți brazi de sărbători sunt tratați și stropiți contra uscării premature. Ca să ai rezultate cât de cât sunt două variante care se pot aplica, ambele plecând de la transformarea acestor brazi, deja uscați și/sau care nu mai au viață, în rumeguș. Acest rezidu lemnos se îngroapă în pământ, în sau la marginea pădurilor și care astfel devine îngrășământ ca la orice mulcire vegetală. A doua ține de o prelucrare în componente mai mari, de tip așchii vegetale care se pot valorifica la sac, în pomicultură și floricultură, de principiu ornamentală și practică contra buruienilor. Prostiile lui Togor și ale amicilor de la niște instituții publice sunt de un amatorism desăvârșit.
-
Corect.