Sefa Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Bihor, Dana Paşc, a infirmat miercuri declaraţia de presă remisă luni către mass-media de către Institutul Naţional de Statistică (INS). Acum trei zile, printr-un comunicat, INS transmitea că dacă o persoană nu doreşte să-şi divulge recenzorului codul numeric personal, „atunci se va scrie în clar, dedesubtul căsuţei unde trebuie scris CNP-ul, «NU DOREŞTE SĂ RĂSPUNDĂ» şi se continuă completarea formularului cu celelalte caracteristici”.
INS avea şi un mesaj pentru populaţie, în concluzie: „Nu dai CNP-ul, nu eşti amendat, dar eşti numărat”.
Miercuri, directoarea DJS Bihor, Dana Paşc, afirma că „legislaţia nu s-a schimbat în timpul recensământului”, iar legislaţia cere implicit furnizarea CNP-ului la recensământ! Poziţia Danei Paşc e aceeaşi cu poziţia oficială de ieri a INS, din Capitală. Paşc a etichetat declaraţia de presă a purtătorului de cuvânt al INS de luni, ca fiind „una nefericită”. De aceea, Paşc recunoaşte că „s-a bulversat toată activitatea recensământului”. Iar recenzorii vor trebui acum să-i contacteze pe cetăţenii care nu le-au furnizat CNP-ul, pentru a afla şi această informaţie! Dacă nu, Statistica va încerca oricum să le afle codul numeric, anunţă Paşc, „pe cale administrativă”.
Iată că în România avem probleme serioase cu numărătoarea nu doar cu ocazia alegerilor. Institutul Naţional de Statistică a revenit miercuri asupra unui comunicat remis presei luni. Concluzia e că, până la urmă, populaţia e obligată să furnizeze CNP-ul recenzorilor. Vladimir Alexandrescu, purtătorul de cuvânt al INS pentru recensământ – cel care a transmis că CNP-ul nu e obligatoriu – a fost demis!
Şefa Direcţiei Judeţene de Statistică, Dana Paşc, a arătat miercuri că furnizarea CNP-ului e obligatorie „pentru evitarea unor omisiuni sau a dublei înregistrări”. Chiar dacă acum recenzorii vor trebui să umble după oamenii care nu le-au furnizat CNP-ul, Dana Paşc spune că recensământul nu poate fi prelungit după 31 octombrie. „Perioada nu se poate prelungi sub nicio formă, deoarece e stipulată în lege”, a declarat ieri directoarea DJS Bihor.
Persoanele care nu au fost găsite încă spre a fi recenzate, ar trebui să găsească în căsuţele poştale fluturaşi pretipăriţi, cu datele de contact ale recenzorului. De asemenea, populaţia nerecenzată nici până azi e rugată să se prezinte la Primărie, unde ar trebui să găsească recenzori care să-i înregistreze. În acest context, prefectul Gavrilă Ghilea a ţinut să precizeze că sunt prevăzute sancţiuni şi pentru recenzorii care nu-şi fac treaba, la fel cum sunt pasibile de amenzi grase persoanele care refuză să colaboreze, pentru a-şi furniza datele.
Bihorul e fruntaş
Prefectul a anunţat că judeţul Bihor este pe locul trei în ţară, ca ritm de înregistrare a populaţiei. Până miercuri, 52% din populaţia Bihorului fusese recenzată. Comuna Criştior era pe primul loc, cu 67,65%, urmată de Şoimi (66,85%), Dobreşti (65,21%), Holod (64,55%) şi Gepiu (63,15%). La coadă sunt Vaşcău (36,57%), Biharia (36,44%), Nojorid (38,5%) şi Cociuba Mare (38,56%).
Prefectul Ghilea, care e preşedintele comisiei judeţene pentru recensământ, s-a declarat hotărât să ia „toate măsurile, inclusiv sancţiuni, acolo unde activitatea nu este cea care ar trebui”, pentru ca Bihorul să iasă cu bine din recensământul populaţiei.
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!