Bihorenii care nu s-au autorecenzat o mai pot face până vineri, 27 mai, la ora 24:00, când se încheie perioada stabilită pentru autorecenzarea populației. Chestionarul poate fi completat accesând site-ul www.recensamantromania.ro.
[eadvert]
Începând de sâmbătă, autoritățile încep pregătirile pentru interviurile față în față. „În perioada 28 – 30 mai vom prelua tabletele de la centrele de autorecenzare, le configurăm și le pregătim pentru predare recenzorilor CAPI. Ieșirea în teren începe cu data de 31 mai, zi rezervată strict pentru recunoașterea sectorului. Etapa de recenzare față în față se încheie pe 17 iulie”, a declarat Gabriel Borbandi, directorul executiv al Direcției Județene de Statistică Bihor, în urmă cu câteva zile.
Astfel, persoanele care nu au completat formularele online, vor fi vizitate la domiciliu de recenzori. „Recensământul urmează un calendar fix, așa că ar trebui să fii acasă în perioada respectivă, deoarece amânarea vizitei se face doar în cazuri excepționale. Recenzorul este ușor de recunoscut, întrucât are obligația de a prezenta legitimația cu însemnele recensământului (RPL2021)”, se arată într-un comunicat al Primăriei Oradea. Sursa citată precizează că durata activității de recenzare față-în-față depinde de numărul de secțiuni ale chestionarului la care fiecare persoană trebuie să răspundă, iar în mod normal, aceasta poate varia între 3 și 10 minute per persoană. „În funcție de locația locuințelor pe care le deții, vei fi căutat de unul sau mai mulți recenzori. Asta pentru că fiecare localitate este împărțită în sectoare de recensământ, iar un recenzor efectuează recenzarea într-un singur sector. Acesta are datoria să viziteze fiecare locuință din sectorul de recensământ repartizat, nefiind nevoie de vreun demers din partea persoanei recenzate”, se mai arată în comunicat.
Fără informații confidențiale
Autoritățile atrag atenția că recensământul „este o îndatorire civică și o responsabilitate față de comunitatea în care trăim” și că oferirea de răspunsuri false „periclitează exactitatea datelor statistice și implicit contribuția celorlalți cetățeni de bună-credință”. „Toate întrebările cuprinse în RPL 2021 trebuie să fie completate corespunzător cu situația particulară a fiecărei persoane, deci nu puteți refuza să răspundeți la întrebările adresate. Acestea sunt concepute astfel încât să nu aducă atingere niciunei categorii de persoane”, subliniază sursa citată. Persoanele care vor participa la interviurile față în față trebuie să știe că în timpul recensământului nu se cer informații confidențiale, precum datele cardurilor bancare, averea sau veniturile realizate, istoric medical sau simpatii politice. Iar cei care refuză să participe la recensământ riscă amenzi.
„Reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică avertizează că persoanele care refuză sau completează greşit formularul de recensământ riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 3.000 de lei”, a transmis Primăria Oradea.
Potrivit prefectului Dumitru Țiplea, în județul Bihor sunt 283.747 de locuințe de recenzat. Județul a fost împărțit în 580 de sectoare și 207 recenzori au fost distribuiți în teritoriu în funcție de numărul populației.
Citiți principiile noastre de moderare aici!