În această perioadă se desfășoară recensământul general agricol. Este o acțiune în care sunt antrenate mai multe instituții din Bihor: Direcția Agricolă Județeană (DAJ) Bihor, Direcția Județeană de Statistică Bihor, Prefectura Bihor și STS, precum și autorități locale – primării, secretari. La nivelul județului Bihor s-a constituit o comisie județeană care coordonează și îndrumă activitatea, iar la nivel local s-au constituit Comisii locale care au rol recrutare de recenzori și recenzori șefi. Începând cu data de 10 mai, recenzorii colectază date din gospodăriile populaţiei, dar şi de la agenţii economici care au activitate în domeniul agricol, atât vegetal cât şi zootehnic. Astfel, recenzorii fac vizite la domiciliul persoanelor recenzate, sau la sediul persoanelor juridice, unde se legitimează şi completează, în format electronic, un chestionar compus din mai multe întrebări referitoare la identificarea conducătorului gospodăriei, sau administratorul firmei.
[eadvert]
Datele colectate au caracter informativ, la aceste date nu are acces nici o instituţie decât la nivel naţional ele se centralizează, urmând ca rezultatul final să constituie informaţii utile pentru stabilirea de priorităţi şi strategii, precum şi de elaborare a politicilor agricole naţionale, dar şi intervenţii din partea Consiliului European.
Termenul de finalizare a acţiunii este finalul lunii iulie, dată la care toţi recenzorii trebuie să aibă validate chestionarele cu datele complete.
„A trecut aproape o lună de la începerea acestei acţiuni, perioadă în care au fost semnalate unele sincope, având un număr însemnat de recenzori care au finalizat colectarea datelor din sectorul atribuit. Un număr de 38 de recenzori au fost înlocuiţi din motive personale la solicitarea lor, dar şi din motive obiective la solicitarea Comisiilor Locale. Totodată, doi recenzori şefi au fost înlocuiţi”, ne-a spus Nicolae Hodişan, directorul DAJ Bihor.
În perioada următoare se aşteaptă un efort accentuat din partea recenzorilor şi a recenzorilor şefi pentru a recupera întârzierile acolo unde acestea există, chiar din motive justificate.
Există şi cazuri în care populaţia a refuzat primirea recenzorilor sau furnizarea de informaţii. „Acolo există o etapă secundară unde reprezentanţii primăriilor şi ai DAJ Bihor vor discuta cu persoanele reticente pentru a le creşte încrederea că furnizarea acestor date este confidenţială, dar şi obligatorie”, a explicat Nicolae Hodişan. Va exista şi o a treia etapă în care împuterniciţi ai Prefecturii, respectiv inspectori ai DAJ Bihor vor aplica sancţiuni conform OUG22/2020, sancţiuni care pot ajuge până la 5.000 lei pentru cei care refuză furnizarea datelor. Conducerea DAJ Bihor şi conducerea instituţiei Prefectului efectuează la sediul primăriilor controale inopinate pentru a verifica modul în care îşi duc la îndeplinire Comisiile locale, recenzorii şi recenzorii şefi indatoririle, iar deciziile se iau în urma celor constatate putând ajunge chiar la înlocuirea recenzorilor şefi, precum şi instituirea unor măsuri organizatorice de îmbunătăţire a activităţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!