Recenzarea prin interviu față în față se încheie pe 17 iulie 2022. Autoritățile au transmis că participarea la recensământ este obligatorie, iar refuzul de a completa formularul se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.000 și 3.000 de lei. Totodată, persoanele care împiedică recenzorii să intre în complexuri sau ansambluri rezidențiale riscă amenzi de până la 5.000 de lei. „Doar în ultima săptămână, Poliția Locală a aplicat 15 sancțiuni contravenționale”, a transmis Primăria Oradea. Potrivit sursei citate, la aproape o lună de la începerea recensământului în teren, în Oradea au fost recenzate 126.900 de persoane, ceea ce reprezintă 67,4% din populația rezidentă țintă estimată la 1 decembrie 2021. Județul Bihor se află pe locul 11 pe țară la numărul de chestionare completate, potrivit Direcției Județene de Statistică Bihor. „Până la finalul zilei de 26 iunie 2022, s-au înregistrat în Bihor un total de 392.900 de chestionare care au avut completată secțiunea de persoană, ceea ce reprezintă 71,0% din populația rezidentă țintă estimată a județului Bihor la 1 decembrie 2021, pondere care situează județul Bihor pe locul 11 în țară. Numărul mediu de chestionare completate în perioada de colectare a datelor de către recenzori prin interviuri față în față a fost, după 27 de zile, de 3.173 de chestionare/zi, mai redus față de etapa de autorecenzare online, când a fost de 4.976 de chestionare/zi”, a transmis Direcția de Statistică.
[eadvert]
Etapa de colectare a datelor prin interviu față în față a debutat pe 31 mai 2022. După această dată, recenzorii au început să se deplaseze la domiciliul celor care nu s-au autorecenzat online în perioada 14 martie – 27 mai 2022. Recenzorii vizitează și gospodăriile persoanelor care nu au finalizat corect și complet chestionarele de recensământ, în faza de completare online. „Se vor colecta date de la toate persoanele, indiferent de cetățenie, care la momentul de referință al recensământului aveau reședința obișnuită în România, sau care, la 1 decembrie 2021, locuiau pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni”, mai arată sursa citată.
Topul localităților
În județ, localitățile cu cel mai mare procent de chestionare completate la nivel de persoană sunt: Tăuteu, Lugaşu de Jos, Sânnicolau Român, Lazuri de Beiuş, Șimian, Mădăras şi Vârciorog. Localitățile cu cele mai slabe rezultate sunt: Husasău de Tinca, Pomezeu, Drăgănești, Măgești, Săcădat, Copăcel și Tileagd.
Recensământul Populației și Locuințelor (RPL2021) este primul recensământ din Romania organizat integral în format digital, iar întregul proces al colectării datelor se desfășoară cu asigurarea confidențialității și protecției depline a informațiilor. „Rugăm pe această cale populația să sprijine efortul recenzorilor de a colecta datele pentru recensământul populației și locuințelor, pentru a obține informații de calitate necesare politicilor publice naționale și locale, în domeniul economic și social”, au transmis reprezentanții Direcției de Statistică.
Ce înseamnă reședința obișnuită
Reședința obișnuită este locul în care o persoană își petrece în mod normal perioada de odihnă zilnică, independent de absențele temporare. „Pentru că s-a constatat în teren că unele persoane s-au recenzat în alte localități din județ unde merg la țară la sfârșit de săptămână, deși ele locuiesc în Oradea, lucrează în Oradea, au copii la școală în Oradea, reamintim că reședința obișnuită înseamnă locul în care o persoană își petrece în mod normal perioada de odihnă zilnică, independent de absențele temporare în scopul recreerii. Prin urmare, reședința obișnuită nu este în mod obligatoriu cea trecută pe cartea de identitate, ci cea în care se locuiește în mod normal”, informează Primăria Oradea.
Fonduri bugetare în funcție de locuitori
Autoritățile subliniază importanța participării la recensământ, prin faptul că în funcție de numărul locuitorilor sunt distribuiți banii de la buget, pentru fiecare localitate. „Efectele unui recensământ de succes se vor vedea în viitorul pe care îl va avea orașul nostru, iar rezultatele acestuia vor avea implicații majore pentru noi și generațiile următoare. Întotdeauna, fondurile bugetare au fost distribuite orașelor în funcție de mărimea lor și de numărul locuitorilor săi. În funcție de aceste fonduri, o administrație poate elabora proiecte relevante pentru comunitatea pe care o deservește”, a transmis Primăria Oradea, printr-un comunicat de presă. Sursa citată precizează că în lipsa unui recensământ, autoritățile și-ar baza politicile publice pe date neactualizate, ceea ce ar influența modul în care sunt direcționate fondurile bugetare. „În plus, nu am avea o imagine clară asupra accesului populației la servicii precum sănătate, educație, protecție socială și altele, dar nici asupra condițiilor de locuit sau a mărimii și caracteristicilor fondului locativ, aflat în continuă schimbare”, se mai arată în comunicat.
Numărul de chestionare completat într-o zi este mai redus față de etapa de autorecenzare online
Trimite articolul
XFoarte bine, bani la buget. Ar trebui amendat tot blocul sau toata strada daca unul singur refuza.
-
Cretinule!!!
UE numără vitele?
Statul îți vrea binele!
Nu e corect! Dacă erau ocupați cu colectarea selectivă pe culori și în saci cipați, să spele gunoiul și să mărunțească cu foarfeca hârtie și carton, cum voiați să facă și recenzare? Când s-a terminat autorecenzarea, tot pe aici se băteau unii cu pumnul în piept că suntem între primii pe țară.
II e teama gastii pocaito-liberale ca iese mega orasul mult mai mic decat zic ei, asa ca pa si pusi fonduri UE de tocat/spalat la firmulitele de partid…
Nasol.