UDMR acuză Primăria Oradea că nu respectă legea și nu oferă suficientă asistență în limba maghiară în centrele de autorecenzare din oraș. Președintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabó Ödön, susține că în baza unui protocol încheiat de partid cu Institutul Național de Statistică, au fost stabilite, printre altele, modalitățile de informare a cetățenilor de etnie maghiară, în cadrul Recensământului Populației și al Locuințelor (RPL) 2021, dar și sprijinul pe care autoritățile trebuie să îl ofere minorității maghiare la recensământ. „Legea spune că este obligatorie asistența în limba maternă a unei minorități, acolo unde populația este în număr semnificativ.
[eadvert]
Din cele 14 centre de asistență pentru autorecenzare, deschise de Primăria Oradea, doar într-un singur centru asistența este asigurată conform legii. Nouă ni s-a spus că din cele 14 centre, în patru sunt asistate persoanele care doresc să se autorecenzeze în limba maternă. Centrele au fost verificate și s-a dovedit că primăria ne-a mințit”, a declarat Szabó Ödön. Mai mult, președintele executiv al UDMR susține că singurul centru unde maghiarii pot să primească asistență la completarea formularului pentru recensământ este situat în Ioșia. „Acolo unde ponderea comunității noastre este cea mai mică. Noi am solicitat asistență în centre din Episcopia, Rogerius, Centru, Velența și Nufărul”, subliniază parlamentarul.
Legat de problemele organizatorice de la recensământ, care ar părea să defavorizeze populația maghiară, UDMR Bihor a trimis o solicitare scrisă Primăriei Oradea, iar pentru că nu a primit niciun răspuns, partidul a trimis o sesizare către Institutul Național de Statistică, în care reclamă patru probleme: că primăria nu a postat un anunț pentru recrutarea recenzorilor, că angajații municipalității au refuzat să înregistreze cererile de înscriere a persoanelor care doreau să candideze pentru funcția de recenzori, comunicarea de date incomplete sau incorecte și lipsa transparenței în procesul de selectare pentru recenzori.
Partidul solicită și un punct de vedere al municipalității cu privire la refuzul de a lua în considerare propunerea făcută de comunitatea maghiară de a avea un reprezentant în comisia de recensământ, dar și legat de faptul că la selectarea recenzorilor, cei care știau limba maghiară au fost respinși „pe bandă rulantă”. „Nu înțelegem cum a putut deveni un handicap cunoașterea limbii și a specificului etniei maghiare, abilități care, conform legii, trebuiau să reprezinte un avantaj pentru candidați, Municipiul Oradea fiind locuit într-un procent semnificativ și de cetățeni români de etnie maghiară”, a declarat Botházy Nándor, subprefect de Bihor. Acesta subliniază că UDMR Bihor ia în calcul și depunerea unei sesizări la Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării.
Patru centre pentru etnici maghiari
Primăria Oradea ne-a comunicat că există patru centre unde se oferă asistență în limba maghiară la autorecenzare. „În următoarele locații, recenzorii ARA sunt vorbitori de limba maghiară: Centrul Social Multifuncțional Ioșia I – Str. Al. Cazaban, nr. 51, luni-duminică, orele 12:00-18:00; Centrul Social Multifuncțional Ioșia II – str. Aleea Călinului, nr. 9, luni-duminică, orele 12:00-18:00; Centrul Social Multifuncțional Rogerius I – str. Ep. Ioan Suciu, nr.1, Bl. ZP1, luni-duminică, orele 12:00-18:00; Primăria Municipiului Oradea, str. Piața Unirii, nr. 1, luni-duminică, orele 08:00-16:00. De asemenea, precizăm că în toate cele 14 centre ARA, sunt respectate prevederile art. 34, alin. 3, din OUG nr. 19/2020, inclusiv prin prezentarea chestionarelor-martor traduse în limba minorităților, la cerere de către recenzorul ARA, pentru persoanele interesate”, ne-au transmis reprezentanții municipalității. JB – G.A.
Campanie pentru recensământ
UDMR și Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) duc o campanie de informare în rândul etnicilor maghiari, cu privire la importanța completării formularului pentru recensământ. Mai mult, la sediile celor două partide, doritorii găsesc asistență la completarea chestionarului.
István Csomortányi, președintele PPMT, susține că în ultimele două săptămâni, în jur de o mie de pesoane s-au adresat reprezentanților partidului pentru asistență. Și el recunoaște că ar putea exista o problemă în ceea ce privește asistența oferită de municipalitate pentru vorbitorii de limbă maghiară. Politicianul mai susține că, în urma intensificării campaniei de informare, a crescut și interesul etnicilor maghiari pentru autorecenzare.
Trimite articolul
XEu sunt ungur, dar am avut ambiția să învăț limba statului în care trăiesc, și părinții mei (ambii maghiari) și-au dat silința să mă înscrie la o grădiniță cu profil în română, iar apoi m-au școlarizat în limba maghiară. Am învățat destul de bine limba. Având și prieteni români în copilărie a fost un ajutor mare. Nu zic, că vorbesc perfect sau nu am deloc accent, dar nu mă pronunț ca mulți conaționali demni de o parodie naționalistă.
Cetățeanul român care “nu știut la el alte limbő, decüt magyar, töcut la el gura, nu sărit la el în sus, értem?!?” Mi-e rușine cu acești indivizi cu pregătire slabă și inteligență ce tinde spre zero (primitivi) cei ce nu își dau silința să învețe absolut nimica.
-
Dreptul de folosire al limbii materne in administratie este un drept constitutional asa ca nu te ambala. In alta ordine de idei esti un tradator, sclav care ne linge opinca si scuipa in semenii lui minoritari.
cine e proprietar la JB prin interpusi ? oare cine ?