Numărătoarea, ciparea şi înregistrarea câinilor cu stăpân din Oradea a început luni, din Ioşia respectiv Podgoria. În prima oră de lucru, pe strada de gospodării individuale Coriolan Hora, nu mai mult de zece orădeni s-au prezentat de bună voie la punctul de lucru improvizat de medicul veterninar pentru a-şi înregistrat câinele şi a i se implanta microcipul. Dintre aceştia, opt au declarat că nu vor să-şi sterilizeze câinii.
Spre Centru
Recensământul canin a început la Oradea luni după-amiază, atunci când e de presupus că orădenii s-au întors de la muncă. Două echipe din care fac parte medici şi tehniceni veterinari, agenţi de la Poliţia Locală şi câte un reprezentant al Primăriei au descins în cartierele de case: una în zona Coriolan Hora, cu scopul de a parcurge străzile Densusianu, Henrik Ibsen, Lăpușului etc spre Centru şi una în Cartierul Podgoria – str. Făcliei, Făgetului, Piatra Craiului, Adevărului etc. Conform procedurii, pe C. Hora nr. 75 s-a stabilit un punct de lucru unde rezidenţii care aleg să coopereze de bună voie şi-au putut înregistra animalele în baza de date a Primăriei, îşi pot cipa câinele şi declara dacă doresc sau nu sterilizarea animalelor. Cu aceeaşi ocazie se poate stabili şi un contact în vederea operaţiei de sterilizare respectiv pentru impunerea taxei anuale de 100 de lei pentru cei care refuză să-şi opereze animalele.
„Dacă nu le-a fi ruşine…”
„Nu-l castrez, cum să-l castrez. Oi plăti taxa aia, dacă nu le-a fi ruşine să ia banii”, este opinia Floriţei Sidia, posesoarea unui Teckel pe nume Nero, pe care-l alintă şi-l poartă-n braţe.
De bună voie s-a prezentat şi Liviu Lucaciu, cu un căţel de talie mică, Scoobi, despre care spune că l-a moştenit de la nişte vecini plecaţi în America. Fără prea mare tam-tam, Scoobi a primit injecţia cu microcipul, a fost luat în evidenţă de reprezentantul Primăriei, dar, după spusele proprietarului său, nu va fi castrat.
După epuizarea timpului alocat pentru înregistrarea voluntară, echipele mixte ale Primăriei, Direcţiei Sanitar Veterinare şi Poliţiei Locale iau gospodăriile la rând, bătând din poartă-n poartă, pentru a înregistra câinii care n-au fost prezentaţi de bună voie. Celor care n-au fost găsiţi acasă, li se lasă o înştiinţare.
Înştiinţare
„Sigur că vom avea şi proteste, şi scandal”, anticipează Mircea Stejărean, reprezentantul Direcţiei Tehnice din Primărie, cel însărcinat să aplice în teren prevederile HCL 588/2012 – „Regulamentul privind controlul reproducerii tuturor câinilor de pe domeniul public sau privat si preîntâmpinarea răspândirii bolilor zoonotice în municipiul Oradea”.
„Am primit o bază de date de la Direcţia Sanitar Veterinară (DSV) dar e mai veche, şi poate că unii câini nu mai figurează acolo. Noi vrem să facem una nouă, de la zero”, spune reprezentantul Primăriei.
În contul a 34.500 de lei, Primăria a cumpărat, până acum, 5.000 de cip-uri inscripţionate cu câte o serie de cifre – un cod care corespunde fiecărui câine luat în evidenţă. Câinii deja cipaţi sunt scutiţi de injectare – li se citeşte cip-ul şi, pe baza codului înscris pe acesta, sunt luaţi în evidenţă, ne-a mai spus reprezentantul Primăriei.
Doi veterinari, concesinari ai DSV, lucrează cu Primăria la recensământul câinilor şi apoi la sterilizarea acestora – Dorel Petrehele pe un mal al Crişului şi Benyovszki Sandor, pe celălalt. Conform HCL 588/2012, Primăria subvenţionează 50% din costul sterilizării animalului, dacă proprietarul optează pentru serviciile unuia dintre aceştia, proprietarul urmând să achite doar 100 de lei pentru operaţie.
Desigur, ceilalţi veterinari din oraş, deci nici proprietarii de câini care nu se adresează celor doi, nu beneficiază de această facilitate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!