În anii 70 comuniştii au băgat bani serioşi în desecarea mlaştinilor de pe Valea Ierului. În zadar, terenul obţinut nu a putut fi folosit ca teren agricol. În plus a fost distrus şi arealul din zonă, iar o parte din plantele şi animalele existente doar aici au ajuns pe cale de dispariţie.
În zilele noastre, Uniunea Europeană dă milioane de euro pentru aducerea terenului la starea iniţială, sau, cel puţin foarte apropiată de starea iniţială, şi pentru protecţia plantelor şi animalelor rare.
Proiect HU-RO
Miercuri, 10 iulie 2013, la Cherechiu a avut loc conferința de încheiere a proiectului: Elaborarea de studii privind reabilitarea zonelor mlăștinoase în Cherechiu (RO) – Kokad (HU). „Comuna Cherechiu și Kokad Község a au realizat acest proiect în parteneriat. Proiectul a fost implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 şi este finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, completat de co-finanţarea naţională a celor două state membre participante în program, România și Ungaria”, ne-a informat Adam Czier, manager de proiect. Valoarea proiectului a fost de 134.193 de euro.
Obiectivul general al Programului este de a apropia actori economici, persoane și comunități, cu scopul de a exploata mai eficient oportunitățile oferite de dezvoltarea comună a zonei de frontieră. În cadrul proiectului va fi cuprinsă o suprafaţă de 40 de ha din Cherechiu şi 5 ha din Kokad (Ungaria).
„Unul din principalele rezultate ale studiilor realizate în cadrul proiectului este posibilitatea declarării acestor locuri umede, a zonei Valea Ierului din Cherechiu-Kokad, ca zonă de importanță biologică majoră”, a precizat managerul de proiect.
Primarul comunei Cherechiu, Niri Alexandru este de părere că acest lucru va conduce la o dezvoltare unitară a întregii zone transfrontaliere precum și la posibilitatea dezvoltării turismului. „Înainte de anii 70 s-a terminat desecarea şi a dispărut mlaştina. Acest lucru i-a afectat pe oamenii din zonă care se ocupau cu împletiturile şi pescuitul. Aici sunt plante şi animale pe cale de dispariţie. Vrem să revigorăm turismul rural în zonă. Deja avem cereri de la turişti din Germania, care ar dori să ne viziteze”, a explicat Niri Alexandru.
De aceeaşi părere este şi Ozsvath Istvan, primarul din Kokad. „În această zonă mlăştinoasă există animale şi plante foarte rare, care în Uniunea Europeană au dispărut. Vrem să dezvoltăm turismul ecologic în această zona transfrontalieră”, a afirmat Ozsvath Istvan.
Următorul pas ar fi punerea în practică a proiectului. Aceasta ar costa circa 1.500.000 de euro fără TVA, finanţare ce ar urma să fie obţinută prin Programul de cooperare transfrontalieră HU-RO 2014 – 2020.
Citiți principiile noastre de moderare aici!