Proiectul „Modernizare Piața Tineretului din Cartierul Velența”, unul dintre cele 10 declarate câștigătoare de municipalitate încă de la începutul anului trecut, se află acum abia în faza licitației pentru proiectarea și execuția lucrării. Cel mai probabil, cea mai mare parte a lucrărilor se va amâna pentru anul care vine, din moment ce atât timpul rămas din acest an, cât și suma alocată din bugetul orașului pe 2019 – un milion lei, nu acoperă nici jumătate din costul estimat.
Anunțul de participare la licitația „Elaborare proiect pentru autorizarea executării lucrărilor, proiect tehnic pentru execuția lucrărilor, asistență tehnică din partea proiectantului pe perioada executării lucrărilor și execuție lucrări pentru obiectivul: Modernizare Piața Tineretului din Cartierul Velența” a fost publicat în prima decadă a acestei luni, are drept criteriu de atribuire „prețul cel mai scăzut”, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este 16 septembrie.
Valoarea lucrării este estimată la peste 2,2 milioane de lei fără TVA.
Suma este, de fapt, de două ori și jumătate mai mare decât limita maximă alocată proiectelor în cadrul bugetării participative – 200.000 euro. Municipalitatea a ales totuși să îl implementeze, dat fiind numărul de beneficiari și pentru faptul că este una dintre puținele zone din vatra veche a orașului încă ocolite de civilizație.
În teren
Piața Tineretului se află în zona adiacentă bisericii romano-catolice din cartierul Velența. „Deși o parte dintre aleile pietonale sunt asfaltate, acestea nu asigură o legătură continuă. În ceea ce privește spațiile verzi, acestea dețin suprafețe plantate în cea mai mare parte cu arbori bătrâni, iar gardurile vii sunt neîntreținute și discontinue. Prin varianta de modernizare propusă de proiectant, se va asigura acces facil spre toate direcțiile”, se arată în comunicatul trimis de Primărie.
Cele trei tronsoane de străzi care mărginesc parcul din jurul bisericii vor fi modernizate și vor avea câte o bandă de circulație în ambele sensuri. Accesul la locurile de parcare din fața bisericii se va face pe o alee cu un singur sens de circulație, înspre Str. C.D. Gherea, care iese în spatele Cetății.
Lucrarea conține și reabilitarea parcului din zona adiacentă bisericii romano-catolice: pe spațiul verde se va planta vegetație perenă, arbori și arbuști de foioase și gard viu de conifer. Prin proiect, se are în vedere și amenajarea de locuri de recreere, locuri de joacă și fitness, precum și amenajarea aleilor pietonale. Iluminatul public al parcului se va realiza cu corpuri de iluminat tip LED.
Parcul nu va fi împrejmuit pe contur și va fi dotat cu o fântână cu apă potabilă, racordată la rețeaua stradală urbană. Totodată se vor monta coșuri de gunoi și mese cu bănci.
Citiți principiile noastre de moderare aici!