Premergător zilei de 13 Septembrie, Ziua Pompierilor Români, conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, şi-a prezentat activitatea din ultimul an şi a adus în atenţia publicului reuşitele înregistrate în această perioadă. Pornind de la obiective bine definite, ca menţinerea capacităţii operaţionale a unităţii cu un buget limitat, eficientizarea acţiunilor preventive prin eliminarea factorilor de risc şi îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie a serviciilor pentru situaţii de urgenţă, perfecţionarea pregătirii personalului dar şi îmbunătăţirea cooperării cu agenţiile care sprijină managementul situaţiilor de urgenţă, activitatea ISU Crişana se reflectă cel mai bine în cifre.
Cifrele vorbesc de la sine
Astfel, în ultimul an, pe linie de prevenire, ISU Crişana a desfăşurat 2335 de controale la diferite instituţii, operatori economici sau obiective surse de risc, dintre care patru au fost efectuate în colaborare cu reprezentanţi ai ITM, ai Gărzii Financiare şi ai Poliţiei Municipiului, la cluburi de noapte şi discoteci. Cu ocazia acestor controale, s-au mai desfăşurat şi 63 de exerciţii de alarmare publică, unul de evacuare şi alte 68 de instruire a personalului cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă de la localităţi. Anul 2009 a reprezentat totodată un an hotărâtor în demersul de a reorganiza şi operaţionaliza serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă de la nivel local, rezultatele fiind încurajatoare, prin prisma faptului că faţă de anii trecuţi, aceste servicii au înregistrat un procent de participare la intervenţii mai mare cu circa 20 la sută. Activitatea de informare preventivă a populaţiei pe parcursul lui 2009 a fost direcţionată spre conştientizarea şi informarea corectă a oamenilor şi schimbarea mentalităţii şi atitudii acestora faţă de situaţiile de urgenţă. Acest lucru a fost posibil prin campanii periodice de informare, buletine de presă locale, materiale preventive sub formă de pliante, broşuri, video şi chiar concursuri cu tematică preventivă pentru elevi.
Operativitate şi profesionalism
Analizând situaţia operativă a Inspectoratului din ultimele opt luni, observăm că faţă de anul trecut numărul de intervenţii pe zi s-a dublat. Astfel, din totalul de 4980 de intervenţii înregistrate în această perioadă, 298 au fost incendii, 353 arderi necontrolate, 12 acţiuni pentru salvare de animale, 26 pentru protecţia mediului, 88 de asistări persoane şi din păcate, 20 de alerte false, restul fiind înregistrate ca alte intervenţii. Numărul incendiilor la nivelul judeţului a crescut cu 20 de procente faţă de anul trecut, acestea fiind stinse de subunităţile de pompieri în proporţie de 67 la sută, alte 26 de procente au fost stinse în cooperare cu serviciile voluntare, restul fiind lichidate de voluntari, populaţie, personal de la locul de muncă sau chiar de la sine. Şi în acest an, cele mai multe incendii au avut loc la proprietăţi individuale şi în mediul urban. Ca urmări ale acestor evenimente nefericite au fost înregistrate pagube materiale de trei milioane lei noi, o persoană rănită şi una decedată. Pe de altă parte, datorită operativităţii şi a profesionalismului cu care s-au desfăşurat intervenţiile, au fost salvate 12 persoane şi bunuri în valoare de 45 de milioane de lei noi. De menţionat ar fi că profesioniştii ISU Crişana au intervenit în acest an şi la alte situaţii de urgenţă, dintre care amintim scăpări de gaze, asanări de muniţie neexplodată sau intervenţii la inundaţii.
3600 de persoane asistate de SMURD
Analizând situaţia operativă SMURD, regăsim de asemenea cifre care denotă o puternică implicare a cadrelor medicale la intervenţiile de urgenţă. Astfel, cele 10 echipaje SMURD din judeţ au participat la 3841 misiuni, faţă de 1590 în 2008, media fiind de 16 pe zi şi au fost astfel asistate 3600 persoane. La nivel naţional, din cele 42 de judeţe unde funcţionează echipajele SMURD, inspectoratul Bihor ocupă locul doi privind numărul de intervenţii. Totodată, colonelul Baş Ioan, împuternicit inspector şef, a precizat: „Ne putem mândri, faţă de anul trecut, cu o foarte bună colaborare cu Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bihor”. Toate aceste succese obţinute de ISU Crişana în ultimele opt luni, se datorează în mare parte bunei pregătiri a personalului. Aceasta a fost efectuată prin cursuri de carieră pentru ofiţeri şi subofiţeri, aplicaţii tactice ale gărzilor de intervenţie, cursuri de paramedici dar şi prin activităţi sportive şi concursuri profesionale, unde pompierii bihoreni s-au făcut în permanenţă remarcaţi prin rezultate excepţionale.
Colaborare şi implicare
La final, colonelul Baş Ioan, a ţinut să amintească de buna colaborare a Inspectoratului cu Prefectura, Consiliul Judeţean Bihor şi cu celelalte structuri MAI şi să mulţumească pe acestă cale reprezentanţilor acestor instituţii, care au făcut această colaborare posibilă. „Nu în ultimul rând, doresc să adresez tuturor colegilor pompieri din judeţ mulţumiri pentru tot ce au făcut în cadrul Inspectoratului şi pentru implicarea în munca lor şi cele mai calde urări de sănătate”, a mai adăugat colonelul Baş.
Alexandra Borz
Citiți principiile noastre de moderare aici!