Pe amplasamentul parcului există trei obiective de investiții pentru care au fost elaborate documentații tehnico-economice la faza de Studiu de fezabilitate și care, ulterior, au fost aprobate în ședințele Consiliului Local.
[eadvert]
După analizarea tuturor proiectelor existente, s-a decis ca acestea să fie integrate în proiectul parcului, studiile de fezabilitate fiind actualizate cu integrarea celor două obiective, respectiv fântâna ornamentală muzicală cu jocuri de apă și lumini precum și amenajarea scuarului din zona fântânii. Astfel, în cadrul ședinței Consiliului Local, consilierii au aprobat joi, 29 iunie, studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru investiția „Modernizare Parc 1 Decembrie”.
„Momentan se lucrează la partea de proiectare, estimăm că la finalul lunii septembrie să avem proiectul tehnic gata și tot în toamnă să demarăm procedura de licitație pentru execuția parcului, iar în primăvara anului viitor să demarăm lucrările de execuție a modernizării parcului 1 Decembrie”, a anunțat primarul Florin Birta.
„Mai sunt în proiectare, de asemenea, Parcul Brătianu, Parcul Libertății și lunca malului Crișului Repede, Parcul 22 Decembrie și parcul din șanțul Cetății. La toate aceste parcuri finalizarea proiectării se va termina aproximativ în cursul lunii septembrie și practic în primăvara anului viitor toate aceste parcuri ar trebui să intre în reabilitare. Anul acesta, până în 15 iulie, va intra în reabilitare Parcul Petőfi și construcția parcului din zona Episcopia Bihor”, a mai precizat edilul.
Fondul vegetal al parcului se va completa cu 183 de arbori Conform studiului de fezabilitate, modernizarea parcului va afecta toată suprafața de 7,8 ha a parcului. Din totalul acestuia, zona verde amenajată va reprezenta aproape 5 ha. Prin reconfigurarea unor alei secundare se vor amenaja piațete dispuse în zonele din jurul statuii Ostașului Român, din fața Casei de Cultură a Sindicatelor și din spatele Casei de Cultură, unde se va crea o mini-piațetă a monumentului eroilor francezi.
Un alt punct de atracție îl va reprezenta Aleea personalităților, care va fi amenajată de-o parte și de alta a Statuii Ostașului Român și unde vor fi amplasate busturi similare celui al geografului francez Emmanuel de Martonne. În zona de S-E a parcului se va regăsi un spațiu destinat seniorilor și nu numai, cu zone de fitness și cu mese de șah.
Totodată proiectul vizează înlocuirea structurii pietonale uzate actuale cu piatră de tip porfir. Aleile destinate accesului pentru biciclete, role sau trotinete vor fi finisate cu asfalt. Parcul va fi dotat cu un loc nou de joacă, prevăzut cu fântână din pardoseală, iar un alt punct de atracție îl va reprezenta amfiteatrul vegetal din tisa, care va putea fi utilizat de elevi și profesori pentru activități educative în aer liber. Fântâna arteziană existentă va fi transformată și ea, devenind fântână muzicală cu jocuri și lumini.
Modernizarea parcului mai presupune și înlocuirea mobilierului urban, introducerea unui sistem nou de irigație, înlocuirea sistemului de iluminat cu unul nou (corpuri de iluminat cu LED), precum și trei grupuri sanitare cu auto-spălare. Fondul vegetal existent se va completa cu 183 de arbori și se propune plantarea unui număr de cca.
300 arbuști ornamentali și amenajarea unei suprafețe de 2500 mp cu amestecuri de plante perene. Valoarea totală a investiției este de 68.599.271,09 lei (inclusiv TVA), iar durata estimată de realizare este de 16 luni.
Trimite articolul
X68.5 milioane, cata risipa! Porfir in parc? O abordare naturala, organica, ar fi costat mult mai putin.
Ăhă, țâșnitoare cu muzicuță, chinezărie pe bani mulți.
parcul a fost aranjat pe timpul primarului Filip si a aratat foarte bine cu bani putini!!
astia acum ne scot ochii cu proiect mult prea scump, inutil si facut pe genunchi!
sper sa nu apuce sa inceapa pana la alegeri…dupa oricum se va renunta la tampeniile astea
Ne multumeam si doar cu niste alei si sa nu se mai taie din copacii din parc .
De 2 ani au început lucrările la Parcul Magnoliei și încă nu erau în stare să termine, deși termenul era 18 luni. Au plasat cu mare tamtam budele super-lux, iar de atunci abia se mai mișcă cineva pe acolo. Chiar credeți că în 16 luni vor finaliza un parc mult mai mare? E revoltător în ce ritm se lucrează în acest oraș.