Primăria Oradea încearcă să-i ajute pe proprietarii din clădirile istorice ale Oradiei pentru ca aceştia să-şi renoveze imobilele. Având în vedere valoarea lor de patrimoniu şi faptul că aceste clădiri sunt emblematice pentru Oradea, un demers în această direcţie era obligatoriu încă din urmă cu câţiva ani. Azi, orădeanul a ajuns să-i fie frică să circule pe sub streşinile unor clădiri din zona centrală, vezi cazul Casei Poynar, a Palatului Rimanoczy sau a Palatului Apollo. Pentru că pică tencuială şi alte bucăţi din tâmplăria acoperişurilor. Din acelaşi motiv, de ani de zile vechiul Hotel Parc de pe pietonală trebuie mascat cu plase de protecţie… Şi când te gândeşti că în urmă cu 100 de ani găzduia prinţi şi alţi înalţi demnitari de stat…
Primarul Ilie Bolojan a anunţat ieri că s-a întâlnit deja cu proprietarii din imobilul situat în Piaţa Unirii nr. 5. E vorba despre clădirea din spatele statuii lui Mihai Eminescu, unde la parter e sediul PSD Oradea. Deşi o parte a faţadei – acolo unde se întâlnesc pesediştii – arată onorabil, în rest clădirea e destul de decrepită. Următoarea întâlnire a edilului-şef va fi cu cei din Casa Poynar, urmând ca în agenda sa să fie fixate şi alte astfel de întâlniri cu orădenii care înţeleg că posesia unui astfel de imobil presupune şi obligaţii.
Ce se poate face
Legislaţia în vigoare interzice administraţiilor locale să investească în proprietăţi private, chiar dacă acestea sunt clădiri depatrimoniu. Totuşi, administraţia Bolojan a gândit o schemă menită să-i ajute întrucâtva pe orădenii ce locuiesc în aceste clădiri. Iată cum cred edilii că Centrul Istoric al Oradiei poate să-şi recapete culoarea în obraji: proprietarii din imobilul vizat încheie un contract de creditare cu o instituţie de finanţare pentru reabilitarea imobilului. Se vizează atât acoperişul cât şi faţadele, respectiv curtea interioară. „Ar fi anormal ca faţada să arate bine iar curtea interioară să fie ca un grajd”, spune Bolojan. O dată obţinută creditarea, Fundaţia pentru Monumente Istorice – înfiinţată recent de Primărie în aceste sens şi finanţată de la bugetul local – e entitatea care plăteşte băncii banii în avans. Beneficiarii reabilitării au apoi obligaţia de a restitui Primăriei banii în rate, în maximum cinci ani.
Atât alegerea băncii cât şi a executantului lucrării sunt atributele proprietarilor clădirii. „Negocierea va fi făcută de către beneficiari, nu de către Primărie. Municipalitatea doar va garanta plăţile şi va face o plată în avans. Cu toate acestea, nu ne dorim ca, spre exemplu, Palatul Stern să fie reabilitat de o firmă ce înainte a făcut şoproane. E important preţul, dar şi experienţa firmei”, a arătat primarul.
În încheierea alocuţiunii sale, Ilie Bolojan i-a atenţionat pe cei care vor să trăiască în continuare în palatele din Centru fără să-i intereseze deloc aspectul clădirii. Bolojan: „Cei care vor refuza oferta noastră vor avea de plătit amenzi de minimum 2.000 de lei noi!”.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!