Lucrările de reabilitare a fostei Policlinici Mari, începute în august 2022, au ajuns la aproximativ 30%, potrivit lui Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.
[eadvert]
Potrivit sursei citate, constructorul a consolidat clădirea și urmează să reabiliteze fațada.
„Înainte de a trece la refacerea fațadelor, trebuiau refăcute ornamentele ce împodobeau fațada acestei clădiri de patrimoniu. Majoritatea acestora au fost deja refăcute după mulajele celor originale”, a precizat Bolojan, care a adăugat că 80% dintre ornamente au fost deja refăcute.
„După ce țigla solzi de pe acoperiș a fost înlocuită în totalitate, acum se lucrează la refacerea învelitoarei de tablă și la montajul ornamentelor în zona superioară a clădirii”, a mai spus președintele CJ.
Valoarea totală a proiectului este de peste 44 de milioane de lei, iar durata lucrărilor este de 31 de luni. „Finanțarea proiectului ar urma să fie asigurată din fonduri europene, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sau Programul Regional Nord-Vest 2021 – 2027. A fost deja depusă o cerere de finanțare pe Componenta 5 – Valul Renovării din PNRR”, a transmis CJ Bihor.
Lucrările la fosta Policlinică Mare sunt realizare de asocierea de firme Drum Asfalt, Constructorul Sălard și Drumuri Bihor. Reabilitarea presupune lucrări de consolidare, recompartimentări și finisaje interioare, intervenții la șarpanta exterioară, la fațade, vor fi refăcute instalațiile electrice, sanitare și termice, precum și cele de securitate la incendiu.
Vor fi realizate și amenajări exterioare și vor fi extinse anumite spații prin mansardare. CJ Bihor a precizat că se va pune accent pe creșterea eficienței energetice a clădirii. „Prin reabilitarea clădirii, protejăm patrimoniul emblematic al orașului. Una din cele mai frumoase clădiri din Oradea, construită în perioada antebelică, pe colțul din stânga intrării pe artera principală, va fi un reper arhitectural după refacere”, a declarat anul trecut Ilie Bolojan.
Clădirea din strada Republicii nr. 35, Oradea, este un monument istoric ce se află în patrimoniul Județului Bihor – Consiliul Județean. Palatul Finanțelor Publice este un monument istoric construit în perioada 1899 – 1900 și poartă amprenta cunoscutului arhitect Kálmán Rimanóczy. Construit în stilul eclectic, Palatul a devenit Policlinica Mare după cel de-al II-lea Război Mondial.
Licitat de 2 ori
Asocierea de firme Drum Asfalt SRL, Trameco SRL, Constructorul Sălard SRL a câștigat prima licitație pentru reabilitarea clădirii în anul 2020. Fosta conducere a CJ Bihor, sub conducerea lui Pásztor Sándor, plănuia să refacă imobilul printr-un credit, investiția fiind atunci în valoare de 24,8 milioane de lei.
Câteva luni după desemnarea câștigătorului, instituția, aflată de această dată sub conducerea lui Ilie Bolojan, a convins constructorii să renunțe la lucrări fără pretenții materiale, motivând că se dorește reabilitarea cu fonduri europene, astfel încât Județul să plătească doar 2% din suma totală necesară proiectului.
„Vom revizui studiul de fezabilitate pe eficiență energetică, îl vom supune aprobării în plenul Consiliului Judeţean şi îl vom depune pe axa de eficienţă energetică imediat după 1 ianuarie”, a anunțat atunci președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan. A două licitație pentru acest obiectiv a fost adjudecată tot de firme din Grupul Selina, la fel ca prima. Deocamdată, lucrările sunt plătite din bugetul CJ Bihor, până când instituția va reuși să atragă fondurile nerambursabile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!