Palatul Stern de pe Corso ar putea fi prima reabilitare de imobil monumental din Oradea în care Primăria începe şantierul trecând peste voiţa proprietarilor. Montarea schelelor a început deja, pe faţada dinspre strada Mihai Eminescu dar, pe partea de birocraţie, Primăria nu a primit acordul tuturor proprietarilor de spaţii în acest imobil.
Refuz
Proiectul tehnic s-a terminat, lucrarea a fost licitată şi a fost ajudecată de Constructorul Sălard, la valoarea de peste 1,2 milioane de lei, fără TVA.
„În perioada de asumare a cotelor de proprietate au început să apară discuţiile pentru ipotecă. Cum unii nu doreau să le fie ipotecate spaţiile, au refuzat să intre în programul municipal multianual şi şi-au asumat să plătească integral cota parte care le revine. Avem şase proprietari care nu au dorit să ne comunice, până la această dată modul în care doresc să plătească. I-am contactat de mai multe ori, am avut mai multe runde de discuţii dar nu au înţeles să ne dea un răspuns. Au fost notificaţi şi au termen, unii până în 25 august, alţii până în 16 septembrie, să se decidă. Dacă până atunci nu primim răspunsul, suportăm partea lor de cost de la buget iar la final îi executăm conform legii. Avem şi o hotărâre de consiliu local exact pentru această situaţie de la palatul Stern”, spune Angela Lupşea, director executiv al Fundaţiei pentru Protejare a Monumentelor Istorice din Bihor.
„Nu poţi pune în balanţă şase proprietari cu restul câteva zeci”, e argumentul său pentru începerea lucrărilor. Între cei şase proprietari indecişi figurează atât persoane fizice cât şi firme, proprietare de spaţii comerciale. Lucrarea se află, acum, în faza montării schelelor, a organizării de şantier şi procurării materialelor.
Cu ipotecă sau plată integrală
Municipalitatea uzează de două legi în implemnetarea aşa numitului program multianual de reabilitare a patrimoniului arhitectural. Legea 422 a monumentelor istorioce. Conform acesteia, ajutorul oferit de primării poate consta în acoperirea parţială sau totală a costului studiilor, documentaţiilor şi autorizaţiilor dar şi suportarea totală sau parţială a costului lucrării efective. În cazul Oradiei, administraţia Bolojan a decis că oraşul suportă integral costul documentaţiilor şi oferă un grant în valoare de 20% din costul lucrării.
Conform legii, intrarea în program vine la pachet cu instituirea ipotecii pe spaţii, pentru zece ani, în favoarea primăriei. Dacă în intervalul celor zece ani doresc să vândă spaţiul, ipoteca se poate ridica cu plata din urmă a sumelor acoperitre iniţial de Municipalitate. Cei care refuză ipoteca sunt nevoiţi să acopere tot costul care le revine conform cotei-părţi. Angela Lupşea zice că în cazul Palatului Stern, această categorie a acceptat să plătească un avâns de 20% – sumă avansată de Primărie, pentru ceilalţi. S-au angajat apoi la plăţi pe măsură ce avansează lucrarea, în termen de 18 luni.
Pe de altă parte, pentru cei care refuză orice variantă, Legea 153/2011 actualizată permite autorităţilor locale să realizeze lucrările de reabilitare cu forţa şi apoi să recupereze banii de la proprietari prin impunerea lor ca restanţe faţă de bugetul local. Cei nemulţumiţi de sume, le pot contesta în justiţie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!