Deputatul UDMR de Bihor, Cseke Attila solicită, printr-un amendament depus la proiectul de lege de aprobare a OUG 28/2013 privind programul național de dezvoltare locală, demararea unui nou program naţional de investiții – pe lângă cele finanţate de la bugetul de stat – care priveşte strict reabilitarea clădirilor monumente istorice situate în zona centrală a localităţilor din România. Propunerea de modificare a parlamentarului UDMR se referă la reabilitarea sau modernizarea clădirilor monumente istorice, aflate în proprietate privată sau publică a unităţilor administrative-teritoriale sau, după caz, în proprietatea unor persoane fizice sau juridice.
Cseke Attila a afirmat că, anul trecut a înaintat o cerere similară către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, cu scopul de a introduce un program naţional de finanţare în acest sens. Întrucât propunerea nu se regăsește în forma OUG 28/2013 așa cum a fost adoptată de guvern, deputatul a considerat necesară formularea unui amendament legislativ.
„În multe din centrele istorice ale localităților nu este soluţionată problema reabilitării clădirilor monumente-istorice, fapt care defavorizează oraşele din punct de vedere al atracţiei turistice, al dezvoltării urbane şi nu în ultimul rând al comunităţilor locale. Conform propunerii înaintate, programele finanţate până în prezent ar urma să fie completate cu un nou program naţional de investiții, care să ofere posibilitatea finanţării lucrărilor de reabilitare a centrelor istorice urbane ” – a detaliat deputatul UDMR, adăugând că sunt foarte multe localităţi în România care dispun de clădiri monumente istorice în centrele acestor localităţi, şi care din diverse motive nu pot fi reabilitate în mod coerent și coordonat. Din punct de vedere al tipurilor de proprietate al imobilelor, numeric sunt mai puţine cele aflate în proprietatea administraţiilor publice locale, majoritatea acestor clădiri aflându-se în proprietate privată.
Procentual
„În foarte multe dintre cazuri, proprietarii nu dispun de resurse financiare necesare pentru reabilitarea corespunzătoarea a acestor clădiri, din acest motiv am propus crearea unui program naţional de finanţare în care participarea statului să fie de 50 procente, iar autoritatea locală, care are şi ea un interes, indiferent dacă este sau nu proprietar al clădirii, să participe cu 30% la costul finanţării, iar în cazul unei proprietăți private, proprietarul va contribui cu 20 de procente la lucrările de reabilitare” – a relatat deputatul UDMR.
Sibiul, un model
Referindu-se la detaliile desfăşurării programului de finanţare, Cseke a declarat că acesta va fi unul bazat pe proiecte, existând astfel posibilitatea de a crea o imagine atractivă centrelor istorice ale orașelor din România: „Sibiul trebuie să constituie un exemplu pentru toate centrele urbane istorice, deoarece progresul accelerat al acestui oraş, relansarea și dezvoltarea turismului din Sibiu se datorează mai ales reabilitării arhitecturale a centrului său istoric”.
În perioada ultimilor ani, au fost formulate mai multe propuneri pentru reabilitarea și renovarea clădirilor monumente istorice, nici una funcțională, deputatul UDMR considerând că amendamentul propus ar crea o posibilitate legislativă și financiară viabilă pentru reabilitarea clădirilor din zonele centrale ale oraşelor.
Catre USL: puneti Bihorul pe primul loc!
Citiți principiile noastre de moderare aici!