Răzvan Vonea, directorul Colegiului Tehnic „Andrei Şaguna” din Oradea este arestat pentru trafic de influenţă, luare şi dare de mită, cumpărare de influenţă şi abuz în serviciu. Vonea a fost fost reţinut, luni seara, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor şi prezentat, marti, magistraţilor Tribunalului Bihor cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile, măsura fiind admisă de judecători. Vonea este bănuit că i-ar fi oferit Ramonei Bacter, jurista şefă a Universităţii din Oradea, suma de 5.000 de euro pentru ca aceasta să îşi exercite influenţa asupra unui funcţionar din Ministerul Educaţiei cu atribuţii în desemnarea preşedinţilor la examenul de bacalaureat. Avocatul lui Vonea, Alin Nastea, susţine că, fizic, banii nu au fost remişi.
„S-a făcut o propunere, mai mult în glumă decât în serios. Dar banii nu au fost daţi. El a recunoscut parţial faptele de care este acuzat, cu nuanţe faţă de acuzare. El recunoaşte, dar în alt mod”, a declarat Nastea.
Vonea a fost destituit marti din funcţie, în locul său fiind numită Cristina Olar, profesor de geografie la Colegiul Tehnic „Andrei Şaguna”. Decizia a fost luată. Totodată, lui Răzvan Vonea i-au fost retrase atribuţiile de preşedinte al Comisiei de Examen de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din cadrul examenului de bacalaureat, sarcinile sale fiindu-i delegate vicepreşedintelui comisiei.
Vonea e bănuit de combinaţii cu jurista-şefă şi un lector de la Universitate precum şi cu şefe de comisii de grad.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul (PT) Bihor au dispus luni continuarea urmăririi penale faţă de Vonea Răzvan Lucian iar ieri l-au prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Astfel, directorul CT „Andrei Şaguna” este suspectat de săvârşirea mai multor infracţiuni. Purtătorul de cuvânt al PT Bihor, procurorul Cristian Ardelean, a transmis ieri şi încadrarea faptelor care s-au reţinut în sarcina directorului Vonea:
Trafic de influenţă
La începutul anului 2014, directorul Răzvan Vonea ar fi primit de la numita Bacter Ramona (şef serviciu juridic în cadrul Universităţii Oradea) o sută de euro, o sticlă de wisky şi un pachet de cafea, lăsând-o să creadă că ar avea influenţă asupra profesorului Benţe din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice Oradea şi că îşi va exercite influenţa asupra profesorului şi că îl va determina să o promoveze pe sora ei (Hanciu Teodora Iulia) la examenul de la disciplina pe care profesorul o predă.
Luare de mită
În februarie 2014, ca director al CT „Andrei Şaguna” ar fi primit de la Bacter Ramona o sută de euro în scopul promovării elevului B. Aurel a semestrului I al anului şcolar 2013 – 2014, în condiţiile în care acesta nu frecventase cursurile instituţiei de învăţământ şi nici nu a fost evaluat la nicio disciplină.
Cumpărare de influenţă
În aprilie 2014 i-ar fi oferit numitei Bacter Ramona suma de 5.000 euro pentru ca aceasta să îşi exercite influenţa asupra unui funcţionar din Ministerul Educaţiei cu atribuţii în desemnarea preşedinţilor la examenul de bacalaureat în vederea numirii ei ca preşedinte la centrul de examinare „Mihai Viteazul” Oradea la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie 2014, iar apoi să ajute o cunoştinţă de-a sa (elevul P. Paul Beniamin, fiul unui mare constructor ce deţine blocuri de locuinţe în cartierul Nufărul din Oradea, respectiv în Viena, constructor despre care suspectul i-a comunicat numitei Bacter Ramona că se află în relaţii apropiate) să promoveze examenul de bacalaureat, în contextul în care elevul nu învaţă, iar metoda de fraudare a examenului de bacalaureat să o constituie „bileţelul dus la centrul de evaluare”.
Abuz în serviciu
În perioada 2013-2014, şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prin promovarea diferitor elevi ai CT „Andrei Şaguna” fără ca aceştia să frecventeze cursurile şi fără să fie evaluaţi la nicio disciplină, în contextul în care fie le-ar fi impus profesorilor şi diriginţilor încheierea situaţiei şcolare a tuturor elevilor, fie s-ar fi întâlnit cu elevii pentru a le preda subiectele de teză, după care prelua tezele gata întocmite pentru ca în cazul unor eventuale verificări, să apară scrisul lor.
Dare de mită
Pe 26 mai 2014 le-ar fi dat numitelor Tiurbe Verghelia şi Secară Oana (ambele preşedinte de comisie la examenul de grad) o sută de euro respectiv 300 de lei pentru obţinerea de note mari de către numita Negruţiu Dora Lucia la inspecţia de gradul I pe care aceasta urma să o susţină pe 29 mai.
Citiți principiile noastre de moderare aici!