Concertul simfonic de joi al Filarmonicii de Stat din Oradea va avea doi invitaţi de marcă: dirijorul Ciprian Marinescu şi violoncelistul Răzvan Suma. În program sunt cuprinse două lucări: : Concertul nr. 4 pentru violoncel și orchestră în Re major de Joseph Haydn și Simfonia a VIII-a în Sol major, op. 88 de Antonín Dvořák.
„Concertul nr. 4 pentru violoncel și orchestră în Re major de Joseph Haydn este învăluit în mister, deoarece nu se cunoaște cu certitudine autenticitatea acestuia. Cu toate acestea, lucrarea care poartă numele marelui clasic este considerată o capodoperă, o lucrare valoroasă din creaţia haydiană.
Incertitudinea originii concertului provine din mai multe surse. Pe de-o parte, Haydn a compus un număr imens de lucrări, în cele trei decenii în care a lucrat la curtea nobiliară Eszterházy și din această cauză, nu se cunoaște dacă într-adevăr toate acestea au fost compuse de marele clasic. Pe de altă parte, o copie a concertului menţionat, aflată la Viena îl nominalizează pe un anume Signore Costanzi (probabil Giovanni Battista Costanzi da Roma) ca fiind posibilul compozitor. Din punct de vedere muzical, anumite trăsături ale concertului cum ar fi motivele sincopate folosite adesea și tonalitatea minoră din mișcările lente îl trădează pe Haydn”, se arată în comunicatul Filarmonicii.
Lucrarea face parte din seria concertelor pentru violoncel des alese de orchestrele simfonice şi este interpretată cu succes pe marile scene internaționale.
În partea a doua a programului, publicul va asculta creația lui Antonín Dvořák. Cu ocazia împlinirii a 180 de ani de la nașterea compozitorului, sub bagheta maestrului dirijor Ciprian Marinescu, filarmonica orădeană va interpreta Simfonia a VIII-a, op. 88.
[eadvert]
„Lucrarea este strâns legată de un succes personal al compozitorului ceh, admis la Academia Cehă de Științe, Literatură și Arte. Dvořák însuşi a menționat faptul că simfonia a fost compusă în semn de mulțumire pentru acceptarea sa la Academie, recunoștința sa îndreptându-se în mod deosebit către Împăratul Franz Joseph care l-a susţinut şi încurajat totodată. Datorită faptului că Dvořák nu a scos la lumină mult timp primele sale 4 simfonii, considerându-le prea puțin demne pentru natura sa artistică, lucrarea a purtat inițial numele de Simfonia a IV-a. Compusă într-o notă de optimism, conținând influențe ale folclorului ceh, pe care compozitorul le-a iubit atât de mult, lucrarea s-a bucurat de aprecierea publicului chiar de la premieră, atunci când la pupitru s-a aflat însuși Antonín Dvořák”, se arată în prezentarea programului.
Dirijor și violonist deopotrivă, Ciprian Marinescu își desfășoară cariera preponderent în Japonia, însă colaborează frecvent și cu orchestrele europene. În prezent este dirijor, concert maestru și solist al Hamonious Chamber Orchestra din Osaka și profesor de vioară în rândul tinerelor talente japoneze. Ciprian Marinescu este şi cel care a organizat împreună cu Filarmonica orădeană nouă ediţii ale Festivalului Primăverii, în care promovează tineri artişti japonezi.
Răzvan Suma este unul dintre cei mai valoroși violonceliști din România, fapt dovedit de multiplele distincții obținute pe parcursul carierei sale și de aparițiile sale scenice încununate de succes. Răzvan Suma este membru al cvartetului de violoncele Cellissimo, cu care a susținut turnee în Europa și Asia. În calitate de solist a concertat alături de orchestre renumite precum: Teatro Regio di Torino, Orchestra Filarmonicii din Sofia, Philharmonie der Nationen din Germania sau Orchestra Filarmonicii „George Enescu”.
Bilete s-au pus în vânzare la Agenția Filarmonicii de Stat Oradea și online la www.bilete.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!