Măsurile asumate de Primăria Oradea privind managementul spitalelor din subordine vizează şi economii substanţiale cu analizele medicale prin unificarea laboratoarelor şi stoparea risipei de reactivi. „Există o practică prin care furnizorii donează analizoare cu 100 de analize complexe din care se fac frecvent în jur de 20 – 30. Ei îşi recuperează banii însă din vânzarea reactivilor nefolosiţi”, explică viceprimarul Carp.
Observaţia edililor orădeni este întârită de Tody Group Bucureşti, important furnizor online de servicii şi materiale de laborator. Astfel, Tody Group a întreprins o serie de demersuri la ministerele Sănătăţii şi Finanţelor pornind de la premisa că CNAS plăteşte chiar şi de 15 ori mai mult pentru analizele efectuate în laboratoarele spitalelor de stat faţă de cele din laboratoarele private. Iar diferenţa estimată la 43 de milioane de euro anual se resimte în diminuarea bugetelor spitalelor şi, implicit, în tratamentul bolnavilor.
În timp ce Ministerul Sănătăţii nu a răspuns încă cererii Tody Group iar poziţia CNAS e considerată „şocantă”, purtătorul de cuvânt al CAS Bihor, Oana Giurcă, împărtăşeşte părerea edililor orădeni. „Decontarea analizelor medicale depinde în primul rând de managementul spitalelor”, sintetizează problema Oana Giurcă.
Tody Group Bucureşti, important furnizor online de servicii şi materiale de laborator declară război Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi ministerelor Sănătăţii (MS) şi Finanţelor (MF).
„ŞOCANT: Jaful de 43 milioane de euro/an din banii asiguraţilor este considerat de CNAS a fi perfect legal şi fără nici un motiv de a fi schimbat. CNAS plăteşte de 15 ori mai mult pentru analizele efectuate în laboratoarele de stat faţă de laboratoarele private”. Aşa începe comunicatul de presă postat pe propriul site, www.tody.ro, la secţiunea «Demersuri către Guvern».
În continuare, Tody Group arată că a înaintat către Guvern, MS, MF şi CNAS o metodologie de economisire a 43 de milioane de euro/an din banii asiguraţilor plătiţi de CNAS către spitale şi alte laboratoare de stat pentru achiziţia de reactivi şi consumabile cu preţuri de 1.500% mai mari comparativ cu achiziţii similare extrase din SEAP (e-licitatie.ro). „Banii economisiţi ar putea fi utilizaţi de spitale în folosul pacienţilor. Or suma este prea mică, ori dezinteresul pentru banii asiguraţilor este prea mare. Cert este că, răspunsurile autorităţilor demonstrează că orice iniţiativă venită de la contribuabili nu are valoare pentru conducerea MS şi CNAS.”, declara din partea Tody Group, ec. Valeriu Todiraşcu, specialist în analize de laborator la distanţă.
După ce Guvernul, CNAS şi MF au retrimis către MS metodologia propusă, Tody Group arată că Ministerul Sănătăţii încă nu a răspuns oficial.
Poziţia CNAS
Din răspunsul preşedintelui CNAS, dr. Nicolae Duţă, se evidenţiază citatul: „decontarea serviciilor medicale spitaliceşti se realizează în funcţie de numărul cazurilor externate, raportate şi validate de Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar, conform regulilor de validare stabilite prin ordin al preşedintelui CNAS, în limita valorii de contract”, din care ec. Valeriu Todiraşcu deduce că „CNAS consideră că modul actual al decontării de analize este OK, chiar dacă costul final al analizei în laboratoarele de stat este un dezastru, adică de 15 ori mai mare decât cel pe care CNAS îl plăteşte către laboratoarele private”.
Aceasta în timp ce Tody Group crede că decontările ar trebui făcute şi în spitalele de stat şi în cele private per analiză, conform standardelor de cost definite de ani de zile de către CNAS şi MS, dar aplicate numai laboratoarelor private.
Mai mult, „vârful de lance” al laboratoarelor private afirmă că acestea pot deconta la CNAS analize de laborator doar dacă au acreditări ISO 17025 sau 15189 iar în acelaşi timp „MS şi CNAS pompează iraţional bani în laboratoarele de stat, din care mai puţin de 20% deţin acreditările în cauză”.
În plus, laboratoarele de stat primesc fonduri fără a fi stabilit nici un plafon maxim al decontării analizelor.
Pacientul suferă
„Starea actuală face posibilă scurgerea de bani cu bună ştiinţă şi afectează fiecare asigurat care plăteşte banii către CNAS şi se aşteaptă ca managementul CNAS să îi ofere o gestionare eficientă a fondurilor şi nu una păguboasă. Atunci când asiguratul ajunge la spital i se spune numai despre aşa-zisa lipsă de fonduri pentru medicamente, materiale sanitare, aparatură, etc. Numai pe segmentul analize de laborator se scurg anual nejustificat 43 de milioane de euro.”, observă ec. Todiraşcu.
Concluzia operatorului privat este că asigurările de sănătate sunt gestionate prost, în timp ce sistemul sanitar de stat este aşa-zis subfinanţat, iar destule laboratoare private sunt în prag de faliment şi depind de bunul plac al celor care decid la MS şi CNAS. Iar decizia Tody Group este să angajeze o casă de avocatură care să atace neconstituţionalitatea actelor emise de guvern prin care MS şi CNAS aloca discriminatoriu bani publici.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!