Dupa 64 de ani, greco-catolicii din Văşad (judeţul Bihor), însoţiţi de un executor judecătoresc şi de jandarmi, au reintrat, joi dimineaţa, în lăcaşul de cult care le-a fost retrocedat.
Greco-catolicii spun că au apelat la excutorul judecătoresc şi la jandarmi pentru că reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au refuzat orice formă de diagol constructiv, dar şi soluţia propusă de greco-catolici, de a celebra alternativ în Biserică. Mai mult decât atât, greco-catolicii din Văşad spun că au fost agresaţi de fraţii lor ortodocşi.
„Îi mulţumim lui Dumnezeu că am reuşit să reintrăm în biserică după atâţia ani şi că avem unde ne ruga. Păcat însă că, din cauza lipsei de deschidere a părţii ortodoxe pentru soluţii practice, a trebuit să se recurgă la executor judecătoresc şi la jandarmi, mai ales că totul se putea face amiabil, în spirit frăţesc şi respect reciproc”, a declarat preotul Vlad Voicu, parohul greco-catolic din Văşad.
Relaţia dintre ortodocşi şi greco-catolici continuă să rămână tensionată în localitate datorită faptului că – susţin greco-catolicii – „reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române i-au mobilizat în repetate rânduri pe credincioşii ortodocşi să se opună intrării greco-catolicilor în biserică”.
Apel la calm
Greco-catolicii vor oficia duminică, 6 mai, la ora 10:00, prima liturghie în biserica din Văşad, după ce aceasta le-a fost retrocedată. Episcopia Greco-Catolică face apel la calm, înţelegere şi pace.
„Episcopia Greco-Catolică de Oradea face – pe această cale – un apel deschis Patriarhiei Române şi Episcopiei Ortodoxe de Oradea să se implice direct în a-şi controla reprezentanţii din teritoriu care incită credincioşii ortodocşi la ură interconfesională şi la acţiuni antisociale contra greco-catolicilor.
De asemenea, facem un apel către autorităţile Statului Român să vegheze la asigurarea ordinii publice în localitate, astfel încât credincioşii greco-catolici să îşi poată folosi în linişte lăcaşul de cult”, se arată într-un comunicat de presă al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.
Până la ora publicării acestui material, reprezentanţii Episcopiei Ortodoxe de Oradea nu au putut fi contactaţi pentru a oferi o poziţie vizavi de situaţia de la Văşad.
Istoricul situaţiei
Biserica greco-catolică din Văşad a fost confiscată în 1948 de regimul comunist şi dată Bisericii Ortodoxe Române. După căderea regimului comunist, ca urmare a refuzului sistematic al Bisericii Ortodoxe Române de a permite accesul credincioşilor greco-catolici din Văşad în biserică, Parohia Greco-Catolică a deschis acţiune în justiţie pentru a-şi recupera lăcaşul de cult. Procesul a fost câştigat definitiv şi irevocabil în 2011 de către greco-catolici.
După câştigarea procesului, partea greco-catolica a încercat, în repetate rânduri, să ajungă la o înţelegere cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române pentru rezolvarea amiabilă a acestei situaţii şi a propus ca soluţie practică folosirea alternativă a bisericii greco-catolice de către ambele comunităţi religioase.
„În aceeaşi biserică este loc şi de unii şi de altii”, spune episcopul greco-catolic Virgil Bercea, amintind că s-au confruntat cu o situaţie similară celei de la Văşad, la Vălanii de Beiuş, în 2008.
„Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au refuzat sistematic această soluţie practică, afirmând că nu vor retroceda biserica şi nici nu-i vor lăsa pe greco-catolici să intre în ea”, se mai arată în comunicatul Episcopiei Greco-Catolice.
Pe data de 5 aprilie 2012, înainte de Paşti, greco-catolicii au încercat să intre în biserică cu un executor judecătoresc şi au fost agresaţi fizic.
În urma acestui incident, pe 10 aprilie, episcopul greco-catolic Virgil Bercea i-a trimis o scrisoare Patriarhului Daniel, cerându-i să condamne public aceste acte de agresiune contra greco-catolicilor şi să se implice în reinstaurarea păcii interconfesionale la Văşad, astfel încât greco-catolicii să poată celebra Paştile în propria biserică. În răspunsul primit de la Patriarhie, în ziua următoare, Preafericitul Daniel şi-a derogat orice responsabilitate, spunând că „astfel de situaţii regretabile trebuie să fie soluţionate, prin dialog, la nivel local”
„În situaţia în care nu se identifică o soluţie pastorală pe plan local, se poate apela la ajutorul ierarhilor din zonă, iar, ulterior, în ultimă instanţă, în cadrul dialogului oficial dintre Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică”, arată răspunsul din partea Patriarhiei Române.
Lanţ uman la intrarea în biserică
„Pe data de 19 aprilie 2012, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe din Văşad au semnat în faţa executorului judecătoresc un proces verbal în care se angajau ca îi vor lăsa pe greco-catolici să intre în biserică, în data de 26 aprilie, la ora 10:00. La data stabilită, însă, când greco-catolicii s-au deplasat cu executorul la faţa locului, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe au strâns zeci de persoane, inclusiv copii, pe care i-au postat la intrarea în curtea bisericii, pentru a opri din nou intrarea greco-catolicilor în biserică. În dimineaţa zilei de 2 mai 2012, episcopul greco-catolic Virgil Bercea i-a scris episcopului ortodox al Oradiei, Sofronie Drincec, o adresă în care îi solicită să se implice personal în detensionarea situaţiei de la Văşad şi calmarea reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe. Până la ora actuală nu s-a primit nici un răspuns din partea Episcopiei Ortodoxe a Bihorului”, susţin greco-catolicii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!