Bihorul nu a reuşit să-şi definitiveze echipa ce va reprezenta judeţul în Consiliul regional ce funcţionează pe lângă Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV). Motivul: disensiunile politice dintre şefii de la Judeţ, Pasztor (UDMR) & Mang (PSD) şi primarul Ilie Bolojan (PNL). Ultimul nu poate accepta că, deşi are cel mai mare scor politic în Bihor, PNL va fi minoritar în delegaţia bihoreană din Consiliul regional, pe când şefii UDMR şi PSD subliniază că preşedintele CJ Bihor e reprezentant din oficiu în acelaşi for şi se votează doar pentru reprezentanţii primăriilor, trei la număr pentru fiecare grad de UAT.
Acestea au ieşit din nou la iveală, luni, în momentul desemnării reprezentanţilor judeţului Bihor în Consiliul pentru Dezvoltare Regională al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest. Cum Consiliul Judeţean Bihor va fi reprezentat la Cluj de UDMR, prin preşedintele Pasztor Sandor, primarul Ilie Bolojan – preşedintele PNL Bihor – a încercat să impună primari PNL ca reprezentanţi ai comunelor, respectiv oraşelor. Bolojan nu a fost nicidecum impresionat de faptul că alianţa de la vârful CJ Bihor l-a propus chiar pe Bolojan, prin vocea primarului UDMR de Salonta, ca reprezentant al municipiilor din Bihor, în Consiliul ADR NV, de la Cluj.
Şi de astă dată, un primar PSD – Sorin Sarca de la Borod – a fost impus ca reprezentant al comunelor din Bihor în Consiliul ADR NV, cu cele 46 de voturi ale aleşilor PSD şi UDMR, în dauna propunerii PNL – primarul Ionuţ Lazăr din Aştileu, care a avut 41 de voturi.
Balotaj Nyako – Balaj!
Blocajul s-a produs la desemnarea reprezentantului oraşelor. Deşi conducerea CJ Bihor l-a propus pe primarul Nyako Jozsef (UDMR) de la Valea lui Mihai, acelaşi ca în mandatul trecut, Bolojan l-a dorit pe primarul Iulian Balaj (PNL) de la Ştei. Rezultatul votului: 3 – 3! Astfel, nu a putut fi desemnat reprezentantul oraşelor din Bihor în acest Consiliu regional.
Bolojan: „Nu e echitabil!”
În urma votului ce a produs blocajul de luni, primarul Ilie Bolojan ţine să facă o serie de precizări. Liderul PNL Bihor consideră că prin încercarea conducerii CJ Bihor de a trimite în Consiliul regional de la Cluj doi reprezentanţi ai UDMR – preşedintele CJ şi primarul de Valea lui Mihai, un singur reprezentant PNL – primarul de Oradea şi unul PSD – primarul de Borod, nu se respectă ponderea politică din judeţul Bihor, rezultată în urma alegerilor locale.
Bolojan subliniază cum în alegerile locale pentru CJ Bihor, PNL Bihor a obţinut 45% din voturi, PSD 25%, iar UDMR 18%. Având în vedere faptul că alegerile locale din iunie au confirmat faptul că PNL este primul partid în preferinţele bihorenilor, Bolojan ar fi dorit să fie păstrată aceeaşi pondere politică a reprezentanţilor Bihorului în Consiliul regional din mandatul trecut. Atunci, PNL avea doi reprezentanţi – preşedintele CJ, Cornel Popa şi primarul Bolojan, UDMR unul – primarul Nyako de la Valea lui Mihai şi primarul PSD de Ţeţchea, Bujor Chirilă.
„Şi în celelalte cicluri electorale a fost echitate. Acum nu se respectă o echitate”, consideră liderul PNL, Bolojan opinând că actualul preşedinte al Consiliului Judeţean – Pasztor Sandor, nu are legitimitatea precedenţilor, aleşi prin vot direct. „Au această majoritate în urma unei cooperative. Preşedintele actual al Consiliului Judeţean nu are legitimitatea fostului presedinte”, declară Bolojan pentru redactorul JB&BIHON. Ilie Bolojan vede importantă coloratura politică a delegaţiei Bihorului în Consiliul regional, deoarece, arată primarul de Oradea, voturile în acest Consiliu se dau inclusiv pe considerente politice, „dar şi după contacte personale”. „Până acum, judeţul Bihor a fost bine reprezentat”, afirmă Bolojan, făcând referire la proiectele accesate de municipiul Oradea şi de judeţul Bihor, pe care le pune în directă legătură cu PNL.
Pasztor: „Doar trei se aleg!”
La rândul său, preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, ţine să-şi expliciteze poziţia. În esenţă, Pasztor susţine că preşedintele Consiliului Judeţean reprezintă din start Bihor în Consiliul regional, iar liderul PNL Bihor ar trebui să facă ponderea politică doar pentru reprezentanţii aleşi. Adică împărţeala politică ar fi trebuit să se facă doar pentru cei trei reprezentanţi ai primăriilor – pentru municipii, oraşe şi comune. Pasztor subliniază că UDMR i-a cedat lui Bolojan poziţia de reprezentare a municipiilor din Bihor, chiar dacă UDMR conduce două municipii – Salonta şi Marghita – iar PNL celelalte două, Oradea şi Beiuş. Iar, la o adică, şi aici s-ar fi putut ajunge la o situaţie de balotaj, dacă UDMR insista să aibă loc un vot.
„Președintele Consiliului Judeţean este din principiu în acest Consiliu, deoarece nu ai doi președinți din care să alegi. Dintotdeauna s-a ales dintre cele trei culori politice, pentru cei trei reprezentanţi”, afirmă Pasztor, subliniind cum nici Ilie Bolojan însuşi nu putea deveni reprezentant în Consiliul regional din partea municipiilor bihorene dacă nu era sprijinit chiar de către UDMR! Pasztor Sandor: „Dl Bolojan nu putea fi ales la municipii, dacă noi nu îl votam. Altfel, era balotaj cu vot 2 – 2, şi la municipii. Însă am schimbat ordinea, am făcut propunerea ca dl Bolojan să reprezinte muncipiile şi a fost desemnat dumnealui, înainte să fie votul pentru reprezentantul oraşelor. După votul comunelor, după ce au plecat cei 90 de primari de comune, am propus eu să vină votul pentru municipii, ca să vadă colegul de la Oradea (Bolojan – n.red.) că ne ținem de cuvânt, să simtă el că noi nu ținem la balotaj, pentru municipii. La al treilea vot, dumnealui a zis că nu (Bolojan a cerut vot şi a ieşit balotaj, 3 – 3 Nyako – Balaj – n.red.)”.
În ciuda faptului că Ilie Bolojan reclamă necesitatea unei reprezentări politice echitabile şi, implicit, consideră firesc ca PNL să aibă doi reprezentanţi din patru, Pasztor Sandor vede altfel lucrurile. „Doar trei posturi se aleg. Acelea se aleg. Iar dumnealui a dorit ca din trei, două să fie ale lui”, concluzionează Pasztor, neimpresionat, la rându-i, de faptul că Bolojan îi pune la îndoială legitimitatea, ca preşedinte de Judeţ…
Citiți principiile noastre de moderare aici!