Raul Zetocha a fost condamnat în primă instanţă la 6 ani şi 2 luni de închisoare cu executare. Pe lângă pedeapsa principală, judecătorii au aplicat şi una complementară: interdicţia exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, interdicţia de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 5 ani.
,,În baza art. 71 Cod penal 1969 cu aplicarea art. 12 alin. (1) din Legea nr. 187/2012 interzice inculpatului exerciţiului drepturilor prevăzute de art. 64 alin. (1) lit. a) teza a II-a şi b) Cod penal 1969 cu titlu de pedeapsă accesorie pe durata executării pedepsei principale rezultante. În baza art 404 alin 4 lit b) Cod procedură penală, raportat la art 72 Cod penal, deduce din pedeapsa aplicată inculpatului durata reţinerii de 24 ore începând cu data de 16.11.2015, ora 14:10 până în data de 17.11.2015, ora 14:10. În baza art.399 din Codul de procedură penală, raportat la art. 208 alin 5, raportat la art. 207 alin 4 si 7 Cod procedură penală menţine masura controlului judiciar luată faţă de inculpatul Zetocha, prin încheierea penală numărul 112/JDLC/2015 a judecătorului de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Oradea’’, se arată în minuta instanţei.
Daune morale
Totodată, judecătorii Tribunalului Bihor au admis acţiunea civilă formulată de Irina Dumbrovan, mama victimei lui Zetocha – Mihai Dumbrovan obligându-l pe Zetocha la plata către aceasta a sumei de 25.000 euro – reprezentând daune morale, actualizaţi cu dobânda legală la data plăţii. Zetocha mai trebuie să-i plătească Irinei Dumbrovan şi suma de 20.000 de lei reprezentând onorariul avocatului şi 6.760 de lei, daune materiale, reprezentând cheltuieli de înmormântare şi expertiză.
,,În baza art. 118 alin 1 lit b) Cod penal de la 1968 dispune confiscarea specială a cuţitului/briceag culoare maro, folosit la comiterea infracţiunii, care se află adăugat la dosarul cauzei (într-un plic). În baza art. 7 din Legea 76/2008, dispune prelevarea de probe biologice de la inculpat în vederea înregistrării acestora în Registrul Naţional de Amprente Genetice. În baza art 274 alin. 1 din Codul de procedură penală, obligă pe inculpat la plata sumei de 11.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare în favoarea statului’’, se mai precizează în soluţia pe scurt a instanţei.
Decizia nu este definitivă, ea poate fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare.
Răzvan Doseanu, avocatul lui Raul Zetocha a declarat că a atacat decizia cu apel care se va judeca la Curtea de Apel Oradea. ,,Având în vedere limitele de pedeapsă pentru infracţiunea reţinută în sarcina lui Raul Zetocha, respectiv închisoare de la 15 la 25 de ani, unii vor spune probabil că e o pedeapsă mică, 6 ani şi 2 luni. Noi considerăm în continuare că se impunea achitarea lui Raul Zetocha, fiind vorba, evident, într-un caz de legitimă apărare. Dacă nu ar fi reuşit să deposedeze agresorul de cuţit, ulterior să-l rănească, probabil că astăzi ar fi fost mort Raul Zetocha. Noi am declarat apel”, a declarat avocatul Răzvan Doseanu.
Anchetă stufoasă
La aproape de ani de la comiterea crimei de la intersecţia străzilor Transilvaniei cu Aleea Posada, în data de 15 iunie 2016, Raul Zetocha a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor pentru omor calificat, prin cruzimi. Concret, Zetocha a fost acuzat de procurori că, la data de 2 decembrie 2013, i-a aplicat 12 lovituri de briceag lui Mihai Dumbrovan, unele în zone vitale ale corpului, provocându-i leziuni fizice grave în urma cărora acesta din urmă a decedat, în ciuda intervenţiilor medicale ulterioare. Iniţial, procurorii au mers pe varianta legitimei apărări.
Mult mai târziu, în 16 noiembrie 2015, Zetocha a fost reţinut pentru 24 de ore, iar judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bihor a dispus măsura arestării preventive a acestuia pe un termen de 30 de zile, măsură care a fost contestată la Curtea de Apel Oradea. Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel Oradea a dispus faţă de acesta luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile, măsură care a fost prelungită prin ordonanțele procurorului de caz.
Citiți principiile noastre de moderare aici!