Magistraţii Curţii de Apel Oradea au respins miercuri, ca nefondat, apelul lui Raul Zetocha, împotriva sentinţei de condamnare date în dosar, la 1 noiembrie, de judecătorii Tribulului Bihor. Totodată, ei au admis apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi de către Irina Dumbrovan, mama victimei lui Zetocha – Mihai Dumbrovan, împotriva aceleiaşi sentinţe penale, pe care au desfiinţat-o în parte.
Pedepse accesorii şi complementare
,,Înlătură dispoziţiile de condamnare a inculpatului Zetocha Raul în baza Codului penal din 1968 şi de aplicare a pedepselor complementare şi accesorii în baza aceluiaşi cod. În baza art. 5 Cod penal, cu aplicarea deciziei nr. 265/06.05.2014 a Curţii Constituţionale, reţine că pentru inculpatul Zetocha Raul este mai favorabilă legea penală nouă, în vigoare din data de 01.02.2014, cu încadrarea juridică prevăzută de art. 188 alineat 1 Cod penal cu aplicarea art. 75 alineat 1 lit. a Cod penal şi art. 76 alineat 1 Cod penal, texte de lege în baza cărora condamnă pe inculpatul Zetocha Raul la o pedeapsă de: 10 (zece) ani închisoare în regim privativ de libertate’’, se arată în soluţia pe scurt a instanţei.
Totodată, judecătorii i-au aplicat lui Zetocha pedeapsa complementară a interzicerii exercitării, pe o perioadă de trei ani, a dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, respectiv dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.
,,În temeiul art. 67 Cod penal, interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prevăzute la art. 66 alin 1 lit. a şi b Cod penal cu titlu de pedeapsă complementară pe o perioadă de 3 ani, calculată potrivit art. 68 Cod penal. În temeiul art. 65 Cod penal, interzice inculpatului exerciţiul aceloraşi drepturi cu titlu de pedeapsă accesorie. Reformează dispoziţia instanţei de fond cu privire la deducerea măsurilor preventive în sensul că în baza art. 404 alineat 4 lit a Cod de procedură penală rap. la art. 72 Cod penal deduce din pedeapsa aplicată durata reţinerii şi arestării preventive din data de 16.11.2015 până la data de 23.11.2015 inclusiv’’, mai este stipulat în soluţie.
Instanţa a reformat şi dispoziţia instanţei de fond cu privire la plata daunelor materiale către Irina Dumbrovan, în sensul obligării lui Raul Zetocha la plata către aceasta a sumei de 5.443 lei cu titlu de daune materiale şi sum de 23.568 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Zetocha a fost obligat şi să plătească suma de 2.000 de lei cu titlul de cheltuieli judiciare în apel către partea civilă, respectiv 200 de lei cheltuieli judiciare în apel.
Opinie separată
Curtea de Apel Oradea a înlăturat şi dispoziţia Tribunalului Bihor de confiscare specială a briceagului de culoare maro cu care Zetocha l-a înjunghiat pe Mişi Dumbrovan şi a dispus păstrarea şi conservarea acestuia la camera de corpuri delicte a Tribunalului.
În cauză, judecătorul Mihail Udroiu a făcut opinie separată, în sensul respingerii ca nefondate apelurilor declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi partea civilă Irina Dumbrovan, respectiv al admiterii apelului declarat de Raul Zetocha şi desfiinţării, în parte, a sentinţei penale, reţinerii ca lege penală mai favorabilă a Codului penal din 2009, dispunerii achitării inculpatului Raul Zetocha cu privire la acuzaţia de comitere a infracţiunii de calificat prin cruzimi, ca urmare a reţinerii excesului neimputabil de apărare precum şi al reducerii cuantumului daunelor morale stabilite de prima instanţă a fi plătite de inculpat părţii civile Irina Dumbrovan în scopul ca acestea să aibă natura unei indemnizaţii adecvate şi echitabile potrivit art. 1360 alin. (2) din Cod civil ca urmare a reţinerii culpei preponderente a victimei Dumbrovan Mihai.
La CEDO
Zetocha se simte nedreptățit și se gândește să atace la CEDO soluția dată de instanța orădeană. ,,Am învăţat că hotărârile judecătoreşti trebuie respectate, fie că eşti sau nu de acord cu ele. Într-o democraţie şi un stat de drept, majoritatea decide. Nu pot să nu remarc că unul dintre cei mai bine pregătiţi profesional judecători şi profesori de drept din România, domnul Mihail Udroiu, a considerat că Zetocha trebuie achitat pentru că se afla în legitimă apărare.
Probabil doar în România poate să fie o prăpastie atât de mare între deciziile unor magistraţi, atunci când unul deliberează <nevinovat>, iar alţii deliberează <10 ani de închisoare>. Mergem la CEDO cu această cauză’’, a declarat avocatul Răzvan Doseanu, apărătorul lui Zetocha.
Legitimă apărare vs crimă
Reamintim că, la aproape trei ani de la comiterea crimei de la intersecţia străzilor Transilvaniei cu Aleea Posada, în data de 15 iunie 2016, Raul Zetocha a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor pentru omor calificat, prin cruzimi. Concret, Zetocha a fost acuzat de procurori că, la data de 2 decembrie 2013, i-a aplicat 12 lovituri de briceag lui Mihai Dumbrovan, unele în zone vitale ale corpului, provocându-i leziuni fizice grave în urma cărora acesta din urmă a decedat, în ciuda intervenţiilor medicale ulterioare. Iniţial, procurorii au mers pe varianta legitimei apărări.
Mult mai târziu, în 16 noiembrie 2015, Zetocha a fost reţinut pentru 24 de ore, iar judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bihor a dispus măsura arestării preventive a acestuia pe un termen de 30 de zile, măsură care a fost contestată la Curtea de Apel Oradea. Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel Oradea a dispus faţă de acesta luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile, măsură care a fost prelungită prin ordonanțele procurorului de caz. La începutul lunii noiembrie a acestui an, Raul Zetocha a fost condamnat în primă instanţă la 6 ani şi 2 luni de închisoare cu executare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!