Sistemul va fi implementat în Bihor și alte 17 județe: Alba, Arad, Argeș, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timis și Tulcea.
„De asemenea, începând cu 1 octombrie 2024, sistemul de monitorizare electronică se aplică și în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar sub cauțiune și arest la domiciliu, în cauzele în care organele judiciare vor dispune obligația de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în sarcina inculpatului cercetat penal. Au fost identificate și amenajate spațiile destinate desfășurării activităților de monitorizare electronică, procedura de dotare a acestora cu logistica necesară fiind definitivată”, a transmis ofițerul de informare al IPJ Bihor, agent șef, Alin Laza.
Monitorizarea se va face automat, sistematic și doar pe teritoriul României, pe baza identificatorului și conform unor reguli. Identitatea persoanelor supravegheate și a persoanei protejate (ambele vor purta brățări) vor fi cunoscute doar de către autoritățile care solicită semnalarea.
„Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare. Utilizarea acestor sisteme permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor sau, pe viitor, respectarea obligațiilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu, controlului judiciar, controlului judiciar sub cauțiune”, a mai precizat agentul șef.
Pentru monitorizarea electronică au fost stabilite roluri clare, reguli și proceduri de monitorizare, alertare și intervenție. Astfel, în cadrul monitorizării nu vor fi cunoscute datele celor care poartă dipozitivele, ci doar identificatoarele acestor dispozitive.
După introducerea în sistem a semnalării, autoritățile (organul de supraveghere și organul judiciar care a impus purtarea dispozitivului) vor avea acces, doar în anumite condiții, la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul, doar cu scopul de verifica dacă acesta își respectă obligațiile.
Trimite articolul
XAr trebui puse si la militieni, sa vada sefu ca nu is la amante sau la cafenele in timpul serviciului 🙂