La sfârșitul lunii noiembrie, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bihor erau înregistrați 3.510 șomeri (din care 1.875 femei), rata șomajului fiind de 1,32%
[eadvert]
Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 1,42%, în această lună acest indicator a înregistrat o scădere cu 0,10 puncte procentuale. Din totalul de 3.510 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Bihor, 1.601 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 1.909 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 2.505 șomeri provin din mediul rural și 1.005 sunt din mediul urban.
Categorii de șomeri
Șomerii cu studii primare au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Bihor (31%), urmat de cei cu studii gimnaziale (23,7%), iar 2% au absolvit studiile postliceale. Șomerii cu studii liceale reprezintă 21% din totalul șomerilor înregistrați, cei cu studii profesionale 12,6% iar cei cu studii superioare reprezintă 9,7% .
Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 30,4% persoane foarte greu ocupabile, 24,4% greu ocupabile, 26,2% mediu ocupabile, iar 19% sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre.
„Cu aceată rată a șomajului, județul Bihor se clasează între primele cinci județe din țară. Este o rată a șomajului mai mică decât înainte de pandemie, ceea ce înseamnă că economia începe să-și revină. Este un semn bun. Economia este în creștere”, este de părere Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.
Pe de altă parte, acesta recunoaște că pentru angajatorii care își caută forță de muncă nu este cea mai ideală soluție și este tot mai greu să-și găsească salariați. „Este încă un semn că forța de muncă trebuie răsplătită la adevărata sa valoare. Nu mai funcționează solganul – dacă tu nu vrei, mai sunt zece la poartă. Recomand angajatorilor să încerce să mulțumească angajații pe care îi au. Altfel, îi vor pierde și alții sunt foarte greu de găsit”, a subliniat șeful AJOFM Bihor.
Informaţii detaliate despre structura şomajului la nivelul jueţului Bihor sunt afişate pe pagina de internet a AJOFM Bihor la adresa www. anofm.ro.
Trimite articolul
XNo bine tu Rozi ! Da normal că e în scădere rata şomajului, că tineretul țării chiar munceşte. Nu glumesc.
Numai că nu în România. Deşi ei figurează în evidențele statisticilor că ar trăi în România.
Doar n-or fi bătuți în cap să lucreze pentru 2000-2500 roni,pe la privați obscuri ( dacă n-au avut şi ei vreo piluță, vreo relație să-i împingă şi pe ei în sistemul bugetar, unde se fute buha zilnic pe bani destul de buni) când au alternativa să meargă câteva sute de km mai spre vest şi să câştige de 3-4 ori mai mult pentru acelaşi fel de muncă.
Plus… din banii plătiți ca impozite acolo beneficiază în schimb de o infrastrustructură impecabilă, un sistem medical public cel putin decent, un sistem educațional performant pentru copiii lor etc. Nu ca in Românica.
Judecați şi voi , boieri dumneavoastră.
-
Normal! De ce sa ne plecati dupa potcoave de cai morti?! Acolo va asteapta cineva cu masa pusa si covor rosu si primiti respect de nu-l puteti duce!
-
Mai, EmmyPlant!
Ca asa gandesti, exact cat si ca o planta din aia halucinogena.
Da’ cu astia care au implinit 30 de ani si inca stau cu parintii, cum e?
Pe astia i-ai vazut lucrand cumva, candva?
Pe 2500 sau 1400 de lei?
Niciodata.
Ca inca nu au reusit sa aiba numele inscris in REGES si in dreptul sau sa fie inregistrat un contract de munca individual.
Sau tu i-ai vazut plecand la cateva sute de km distanta ca sa lucreze undeva?
Ca eu i-am intalnit tot pe bani de la tati si mami, ori obtinuti din ceva ghidusie, intr-un City break pe la Wiena, Praga ori Budapesta.
Sau pe la Targuri de Craciun.
Ca…, de ce copilu’ meu sa nu mearga, sa vada si el!?
Asa spun parintii.
Daca fiul lui…., sau fiica lui …., au fost!
Da’, ce ?
Au parintii lui ăia mai multi bani ca noi?
Sa mearga, ca doar e tiner!
Cand sa mearga?
Cand vor fi ca noi??
Eu cred ca pe astia nu-i ai in evidenta, mai Plantă!
I-ai pierdut din evidenta.
Astia nu figureaza nici asigurati medical, nici platitori de vreo contributie, nici ca reprezentant administrator la vreo Intreprindere Individuala sau ca PFA-uri.
Nu au nimic pe numele lor, nici macar pozitie inregistrata la Primarie la serviciul Taxe si Impozite.
Deci daca nu sunt …. nicaieri, nu pot fi inregistrati nici ca someri.
Masina e cumparata de tati, inmatriculata pe bunu’ ptr. asigurare mica.
Singurul loc unde exista este pe facebook. Acolo este prezent continuu.
Posteaza inclusiv cum se trezeste dimineata la 11.00 dupa o seara petrecuta cu prietenii de aceeasi speță in crasmă la o betie crancenă.
Deci, d-nule Plant.
De aia ti-am facut acest comentariu.
Sa te fac sa regandesti postarea ta foarte plina de aplomb.
Ca generatia asta mai tanara are o greață cand aude de verbul a munci….
Si nu ii prea gasesti pe multi nici aici dand cu sapa pe 2500 de lei si nici la sute de km pe de patru ori mai multi bani.
Doar circa 30 % din totalul lor.
Restul locuiesc inca “la comun” cu parintii.
Si in viitoarea perioada nu au intre planurile lor nici o chestie gen de casatorie.
Ca cine dracu’ se insoara sau se marita cu o putoare ce rupe patul pina la 11.00 zilnic ??!!
Iar cand il intrebi de un loc de munca, iti zice vesnic ca el cauta …. altceva!?😱😭-
Ce Plantă visezi, măi guştere?!?
Grădinarule,eu am impresia că una vorbim, başca ne înțelegem.
Ai tu o obsesie cu putorile întreținute de părinți până la 30 de ani şi chiar după, în multe cazuri.
Nici eu nu le suport, stai liniştit.
Dar, să ştii că putori ordinare care n-ar munci,nici să-i fuți,o viață întreagă găseşti nu doar în România ci şi în vestul Europei,precum şi oriunde în lumea asta ptobabil.Doar că în România, gunoaiele la care te referi tu, înt-adevăr, sunt sponsorizate de părinții care au o oarecare potență financiară, pe când în “celebrul” vest chiar statul încurajează “putoreala” până la vârste înaintate, acordând o puzderie de benefits-uri(ajutoare sociale băneşti), sub diverse pretexte, enorm de multor tineri 100% apți de muncă. Tineri care vor deveni delicvenții,drogangiii,paria societătilor din țările respective.
Asta-i situația, iar noi nu putem să o schimbăm, din păcate.
Dar, eu mă refereream la cu totul altceva,în primul comentariu.
Am spus că foarte mulți tineri din România, nu figurează în sistemele Revisal, Reges, sau cum le mai ziceți, deoarece, mulți dintre ei (cunosc personal “n”cazuri), părăsesc țara imediat după terminarea liceului. La studii sau direct în câmpul muncii.
Deci nici nu mai spucă să fie înregistrați în evidențele din Ro,că au şi zbughit-o “afară”.Încerc să fiu optimist şi să sper totuşi, că numărul tinerilor care ştiu ce vor de la viața asta e mai mare decât numărul tinerilor useless de care pomeneai dumneata.
-