A 14-a Întâlnire a Episcopilor Catolici Orientali din Europa, desfăşurată la Oradea, s-a încheiat duminică. Tema lucrărilor a fost ,,Contribuţia Bisericilor Catolice Orientale din Europa la Noua Evanghelizare’’.
Astfel, în opinia Cardinalului Péter Erdő, Preşedintele Consiliului Conferinţelor Episcopale din Europa (CCEE), organismul episcopal continental care a patronat întâlnirea, Noua Evanghelizare este o ocazie prin care „toţi suntem chemaţi să redeşteptăm credinţa şi să construim comunităţi creştine puternic înrădăcinate în Domnul şi tari în entuziasmul misionar”.
În intervenția sa, Mons. Salvatore Fischella, Preşedintele Consiliului Pontifical pentru promovarea Noii Evanghelizări, a pus în evidenţă unele cerinţe pentru noua evanghelizare: ,,să întărească sensul apartenenţei, din care răsare o identitate puternică; să îngrijească limbajul şi să aibă o grijă deosebită pentru frumos, liturgie, dar şi pentru cateheză şi formare continuă’’.
Mons. Salvatore Fischella atenţionează totuşi că Noua Evanghelizare nu se face doar cu cuvintele, ci trece şi prin realizarea de semne vizibile care să ştie să traducă şi să mărturisească în mod tangibil prezenţa şi misiunea Bisericii în istorie.
Dialog confesional
Amintind faptul că mulţi credincioşi ai Bisericilor Orientale Catolice au emigrat din motive economice, mons. Cyril Vasil, Secretarul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, susţine că contactul pastoral cu credincioşii emigraţi „nu trebuie să se limiteze la serviciul cultului divin, ci trebuie să aibă în vedere şi condiţiile lor de viaţă’’.
,,Este necesar ca ei să nu se simtă abandonaţi de Biserica lor’’, este concluzia mons. Cyril Vasil.
Cesare Alzati, profesor al Universităţii Catolice a Sfintei Inimi din Milano, a subliniat câteva aspecte care ar putea să stimuleze lumea creştină ce se află într-o stare de stagnare. Înainte de toate – sfătuieşte profesorul italian – ,,Biserica noastră trebuie să treacă peste graniţele confesionale, fără a-şi pierde propria identitate, dar deschizându-se dialogului cu celelalte confesiuni care împărtăşesc aceleaşi provocări ale secularizării, deci ale separării supranaturalului de viaţa prezentă’’.
La finalul întâlnirii, preotul Alexandru Buzalic, profesor de teologie al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, s-a oprit asupra prezenţei asociaţiilor laicale în Bisericile orientale catolice.
,,Ele încearcă să se implice în mod activ în câmpul pastoral, ocupând în mod concret diferite sectoare’’, a punctat pr. prof. Alexandru Buzalic.
Rezultatele lucrărilor vor fi reunite într-un raport care va fi trimis Secretariatului Sinodului Episcopilor pentru adunarea generală ordinară din octombrie 2012, de la Roma.
C.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!