Cârnaţi, cardaboşi cu maioranca, tobă, ciorbă, toroş, jumări, brânzoici, pancove, palincă şi vin fiert. Cu o mulţime de bunătăţi s-a pregătit consulul onorific al Slovaciei la Salonta, Miroslav Jabloncsik, pentru a-şi întâmpina invitaţii. „Cred că după ce un an întreg trăit în ritmul acelor de ceasornic, acum în preajma sărbătorilor, trebuie să avem grijă şi de sufletele noastre să stăm relaxaţi la discuţii în jurul unei căni de vin fiert. Din aceste considerente am decis să-mi invit toţi colaboratorii pentru a ne simţi bine, ca de sărbători. Mi-am dorit să le ofer ceva special, nu o simplă masă. Invitaţii au participat la tăiatul porcului şi la prepararea bucatelor în mod tradiţional”, a spus consulul onorific Miroslav Jabloncsik.
Trataţi regeşte
Peste 100 de invitaţi, colaboratori din toate domeniile au dat curs invitaţiei gazdei de la cochetul Restaurant Slavia. Pentru ca lucrurile să meargă „ca unse”, doamna Milli, soţia consulului a supravegheat atent, dar cu discreţie, ca invitaţilor să nu le lipsească nimic. Bucatele alese au fost stropite cu palincă fiartă preparată aşa cum numai slovacii se pricep: cu zahăr caramelizat şi untură de gâscă, şi cu vin fiert cu fructe. „Am făcut şi ciorbă de porc, aşa cum se face doar atunci când tai porcul, când e carnea proaspătă. Doar atunci are un gust aparte”, a spus Ana Jabloncsik, bucătar la Restaurantul Slavia. Şi pentru ca meniul să fie complet, oaspeţii au fost răsfăţaţi cu „buhti”- brânzoici şi „pampuski”- pancove. Din „meniul” de la Slavia nu au lipsit muzica şi dansul, ingredientele unei seri perfecte.
V.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!