Un grup format din trei bihoreni îndrăzneţi, iubitori şi totodată buni cunoscători ai muntelui, au avut parte la începutul lunii de o experienţă inedită: au văzut răsăritul soarelui, la altitudinea de 4808 m, pe vârful Mont Blanc, cel mai înalt vârf din Europa.
Echipa formată din Adina Micula (20 ani) din Sălişte de Vaşcău, Marius Vecan (42 ani), Farkas Attila (39 ani) şi Ioana Lucaciu (29 ani) din Oradea, au pornit la sfârşitul lui august spre Alpii francezi, cu o primă oprire în Austria, unde în ziua următoare au escaladat cel mai înalt vârf al ţării, Grossglockner (3798 m). Aceasta a fost doar încălzirea – binevenită dealtfel, datorită nevoii de aclimatizare la altitudini mari – căci după o călătorie de încă două zile spre Chamonix, s-a pornit spre Mont Blanc.
Mont Blanc-ul a fost primitor cu ai noştri
Punctul de plecare a fost Les Houches, un mic orăşel de pe Valea Chamonix, pe 31 august. Au urcat cu o telecabină şi apoi cu un trenuleţ până la Nid d’Aigle (2372 m), de unde au început escaladarea. Poteca a fost uşoară până la refugiul T?te Rousse (3167 m), de unde a început o urcare mai abruptă. În jurul orei 16:00 au ajuns la refugiul Go?ter (3817 m), obiectivul primei zile. Tinerii au hotărât că trebuie să profite de vremea superbă, de faptul că muntele se lăsa cucerit.
Astfel, înainte de ora trei dimineaţa, Marius, Adina şi Attila porneau legaţi în coardă spre ultima porţiune a traseului, cu obiectivul final Mont Blanc. Aceasta a însemnat patru ore de urcare pe zăpadă îngheţată şi gheaţă, trecând de la 3817 metri la 4808 metri altitudine. „La ora 6:30 eram deja pe vârf, admirând răsăritul soarelui deasupra Alpilor francezi. Peisajul a fost incredibil, am avut vizibilitate maximă de jur împrejur, aşa încât am văzut departe şi siluetele Alpilor elveţieni”, spune Marius Vecan. Acesta este un real succes pentru cei trei exploratori, membrii ai Salvamont Bihor, deoacece prin realizarea lor au dus alpinismul bihorean la un alt nivel.
Alexandra Borz
Citiți principiile noastre de moderare aici!