În programul de deschidere a stagiunii, Filarmonica de Stat din Oradea propune spre audiere trei lucrări de mare frumusețe. Concertul de azi, de la ora 19:00, va debuta cu lucrarea „Rapsodia română nr. 1 în La major, op. 11/1” de George Enescu.
Lucrarea a fost scrisă în 1901 şi prezentată cu doi ani mai târziu la Bucureşti, dar adevăratul succes mondial a urmat să-i aducă premiera de la Paris în 1908, realizată sub bagheta lui Pablo Casals. A doua lucrare este „Concertul pentru pian și orchestră în la minor, op. 16” de Edvard Grieg. Reprezentant al şcolii naţionale norvegiene, Grieg a sintetizat tradiţiile muzicale ale poporului său şi stilul romantic european. Terminat în anul 1868 (pe când compozitorul avea 24 de ani), concertul, fără îndoială, poartă influenţele muzicii lui Schumann şi Liszt.
Totodată, prospeţimea şi melancolia poetică a melodiilor lui Grieg dau o notă unică şi personală acestei lucrări de mare popularitate. În cea de-a doua parte a concertului sunt propuse spre audiere „Tablouri dintr-o expoziţie” de M. Musorgski-M. Ravel. Modest Musorgski (1839-1881) a conceput suita pentru pian în 1874.
„Tablourile” sau părţile compoziţiei au fost inspirate din lucrările pictorului mai puțin cunoscut în zilele noastre, Viktor Hartmann. Genialitatea lui Musorgski, lucrările sale rămase neorchestrate, au inspirat mai multe generaţii de compozitori la rând. Orchestraţia, ce a adus celebritatea acestei compoziţii în repertoriul simfonic, a fost creată de Maurice Ravel (1875-1937). Ravel a realizat o extraordinară ridicare la rang simfonic a compoziţiei pentru pian, recunoscând posibilităţile imense pe care le ascundea această lucrare. Orchestraţia lui Ravel datează din anii 1920.
Interpretări valoroase
Solistul nostru invitat este un pianist român de excepţie, Horia Mihail, un artist multilateral, cunoscut fiind nu numai pentru interpretările sale de o valoare unică – atât concertante, cât şi camerale sau solistice – dar şi pentru proiectele sale de desfăşurare națională, prin care promovează neobosit adevăratele valori ale muzicii culte şi în acele colţuri ale țării, unde muzica vie poate ajunge doar ocazional la publicul ascultător. A debutat la vârsta de 10 ani, în oraşul său natal, Braşov. De atunci, a concertat de peste 1.000 de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România.
A susţinut concerte, recitaluri solo şi de muzică de cameră în 18 ţări, pe 4 continente, colaborând cu artişti cunoscuţi precum Roman Totenberg, Robert Merfeld, Peter Zazofsky, Andres Diaz ș.a. A putut fi ascultat pe diverse posturi de radio şi de televiziune din România, Belgia, Anglia, Danemarca, Ungaria şi Statele Unite, şi a realizat numeroase înregistrări cu Orchestra Simfonică Naţională Radio din România. După ce a funcţionat o perioadă de trei ani ca lector universitar la Boston University, a revenit la Braşov, în 2002, ca solist al Filarmonicii şi membru al cunoscutei formații „Romanian Piano Trio”, alături de violonistul Alexandru Tomescu şi violoncelistul Răzvan Suma. Din anul 2009, artistul este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio.
Conducerea muzicală a concertului îi aparţine din nou dirijorului nostru permanent, maestrul Romeo Rîmbu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!