Oradea e mai aerisită, din punctul de verere al cerşetoriei sau a oamenilor străzii în timp ce numărul orădenilor de rând care au intrat „în coliziune” cu agenţii Poliţiei Locale, pe diverse teme, a crescut. E una dintre concluziile sintezei activităţii direcţiei aferente anului trecut. Raportul a fost prezetat de Cristian Beltechi, şeful Poliţiei Locale Oradea, alături de viceprimarul Florin Birta şi de purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale, Monica Pintea.
Activitatea Poliţiei locale e, preponderent, de control, avertizare şi amendare, deci relaţiile cu instituţia nu sunt neapărat în topul preferinţelor orădenilor.
„Sunt date sancţiuni şi pentru aruncarea de mizerii pe domeniul public, inclusiv din maşini. O ţigară aruncată pe jos costă 100 de lei. Mai avem certuri prieteneşti, mai ales cu taximetrişti, în staţiile de taxi. Au fost situaţii şi în Piaţa Unirii”, relatează Beltechi. „Vom continua, trebuie să-i civilizăm pe oameni într-un anumit fel. Dacă vom intensifica aceste acţiuni, cu siguranţă oamenii vor fi descurajaţi”, susţine viceprimarul Birta.
Conformişti şi nu prea
Nu mai mult de 10 amenzi au fost aplicate, anul trecut, de Poliţia locală, pentru fumatul în spaţiile închise, a precizat directorul Beltechi. „Lumea respectă interdicţia aceasta”, e conluzia sa.
Compartimentul de Control Comercial a dispus suspendarea activităţii pentru 30 de zile în cazul a opt localuri, între care Bank Cafe, Baredo Restaurant, Black Eagle Cafe, Broadway Cafe, Armonia Venue sau florăria Bouquet.
Orădenii deranjaţi de zgomotul din vecinătatea locuinţelor pot reclama asta la Poliţia Locală. Anul trecut au avut loc 12 acţiuni comune cu Direcţia de Sănătate Publică, în care s-a măsurat nivelul de zgomot şi s-au constat depăşiri ale limitei maxime tolerabile, de 30 decbeli, pe durata nopţii la Fabrica Bihore, Green Pub sau Edison Pub.
Supraimpozitări
Orădenii au a le mulţumi celor de la Poliţia Locală şi pentru câteva categorii de supraimpozitări. Agenţii au întocmit 26 de dosare pentru supraimpozitare pentru deţinătorii de spaţii libere din centru.
Cei de la Locală s-au ocupat şi de stabilirea supraimpozitaţilor pentru terenurile neîngrijite. Au fost emise 500 de somaţii către proprietarii acestora şi ulterior, 71 de proprietăţi au fost propuse spre supraimpozitare, spune Monica Pintea.
Şi controalele pentru impunerea orarului extins în Centrul Istoric le face tot Poliţia Locală. Regulamentul Centrului mall, care impune program prelungit în Centrul Istoric, a fost atacat de mai mulţi comercianţi, care au avut câştig de cauză în ceea ce priveşte suspendarea aplicării. Primăria a interpretat această situaţie în sensul că decizia judecătorească li se aplică doar reclamanţilor, ca atare continuă să preseze firmele prin cei de la Controlul Comercial. „La acele societăţi care au contestat regulamentul, deocamdată nu se iau măsuri. În rest, se aplică regulamentul. Am decis să nu mergem cu sancţiuni, deocamdată, decât dacă nerespectarea orarului obligatoriu e constatată în mod repetat. Se aplică măsura avertismentului”, precizează Beltechi.
Mai vizibili
Deşi consumatorii de droguri sunt tot mai vizibili în spaţiul public, conducerea Poliţiei Locale susţine că fenomenul nu ia amploare de la un an la altul. „Putem vorbi de o mediatizare mai intensivă a persoanelor consumatoare de droguri, văzute pe domeniul public. În momentul în care îi suprindem consumând îi ridicăm şi îi predăm instituţiilor abilitate să ia măsuri. Numărul de persoane aflate în această situaţie este comparabil cu cel din 2017”, precizează directorul.
De asemenea, el insistă că în Oradea sunt mulţi mai puţini cerşetori şi oameni ai străzii faţă de anii trecuţi şi faţă de alte localităţi: „au fost desfiinţate, anul trecut, 52 de adăposturi şi activitatea continuă chiar dacă unele, cum sunt cele din zona Shakespeare, sunt refăcute a doua zi”. Anul trecut a fost depistate 150 de oameni ai străzii şi 80 – 90 de cerşetori.
Citiți principiile noastre de moderare aici!