Ultimele disponibilizări de la RAPAS a aţâţat focul care mocnea de ceva vreme vizavi activitatea şefilor de piete şi de ceea ce se întâmplă de câţiva ani la regie. O scrisoare sosită la redacţie, din partea unui fost angajat, îi aducea mai multe acuzaţii directorului general al regiei, Liviu Andrica.
„Venit nu demult şef la RAPAS, Liviu Andrica zicea că nu are nici mamă nici tată, dar, de fapt, este pentru unii mumă, pentru alţii ciumă”, se spune în scrisoarea semnată Burcus Bursuc. Acesta adaugă Liviu Andrica, l-a angajat pe fostul şef al Pieţei Ioşia, Cătălin Birta, şofer personal, deşi sindicatul a decis să-l pună pe liber, iar fostului şofer al directorului i-a dat altă maşină.
Şeful RAPAS mai este acuzat că a redus cei mai capabili oameni, lăsându-i pe şefii de pieţe, care au magazine în pieţe, şi membri familiilor lor angajaţi la RAPAS.
Altă acuzaţie se referă la Corpul de control înfiinţat de Liviu Andrica. Administratorul Pieţei Obor, Marcel Toiescu, pus în post tot de actualul director al regiei, este văzut de fostul angajat al RAPAS ca „un veterinar care şi-a greşit cariera”.
Nu în ultimul rând, în scrisoare sunt înşiraţi mai mulţi şefi de pieţe care, spune Burcus, nu au nici o facultate, dar au salarii de 2.000 de lei.
Andrica răspunde
Liviu Andrica a răspuns punctual acuzaţiilor aduse în scrisoare. „Vechea organigramă a RAPAS cuprindea în realitate 238 de posturi şi nu 230 cum în realitate a fost aprobată de Consiliul Local. În loc de 11 şefi de pieţe, erau 18. Aşa că în prima fază am redus şapte şefi de pieţe”, a explicat directorul RAPAS. Criteriile de care s-a ţinut seama la disponibilizări au fost: condiţiile de pensionare, ultimii sosiţi, primii plecaţi şi abateri disciplinare. „Unul dintre şefii de pieţe îndeplinea condiţiile de pensionare. Pe Cătălin Birta l-am luat şofer pe maşina mea, pentru că aveam nevoie de un şofer”, a precizat Andrica.
În al doilea val de disponibilizări s-a redus numărul de personal de la 230 la 211 persoane. „N-au fost reduşi că nu erau competenţi sau că nu erau pregătiţi profesional. Am mers pe criteriile din contractul colectiv de muncă. Am constatat că activitatea multora nu justifica cheltuielile. Astfel din şapte magazioniere au rămas doar două”, a declarat directorul RAPAS.
Vizavi de faptul că şefii de pieţe au magazine în pieţe, Liviu Andrica spune că nici un şef de piaţă nu mai are magazin pe numele lui. „Eu nu pot să fac pe detectivul. Pe numele lor nu sunt trecute spaţii comerciale”, precizează şeful regiei.
Corpul de control exista şi înainte de venirea lui Andrica la RAPAS. El spune doar că l-a restructurat şi i-a trasat sarcini noi pe linie de PSI şi protecţia muncii. „Cei doi şefi de la Obor au adus în plus la buget 700 de milioane de lei vechi luna trecută”, spune Liviu Andrica.
Acesta a mai declarat că nu este de acord cu multe din vechile prevederi ale contractului colectiv de muncă, în primul rând cu vechimea. „Când expiră contractul colectiv vom negocia cu sindicatul să modificăm criteriul vechimii. Nu înseamnă că dacă cineva este mai vechi în regie este, neapărat, şi mai competent decât un angajat mai nou. Nu sunt de acord nici cu plata doar pe jumătate a tarifului meselor careaparţin angajaţilor regiei. De acum înainte, orice angajare la RAPAS se va face prin concurs”, a subliniat Liviu Andrica.
DAN BIRTA
Citiți principiile noastre de moderare aici!