Clubul Rotary Art Nouveau Oradea a sărbătorit Ziua Internațională a Prieteniei în mijlocul naturii, cu pădurea, muntele şi peştera, activi într-o serie de acţiuni de voluntariat.
În perioada 27-30 iulie 2023, memebrii clubului au participat la stagiul de instruire desfășurat în Parcul Natural Apuseni, în urma căruia au devenit rangeri voluntari. În acest weekend prelungit, sub coordonarea lui Alin Moş, directorul Administrației Parcului Natural Apuseni, şi alături de rangerii Parcului Natural Apuseni, au dat o nouă față intrării în Peştera Gheţarul de la Vârtop lărgind cărarea de intrare în peșteră, realizând băncuțe de lemn pe care vizitatorii să se poată odihni şi căsuța de lemn a ghidului, bucurându-se de munca în echipă.
[eadvert]
Membrii clubului orădean au aflat detalii despre Parcul Natural Apuseni, au făcut cunoştinţă cu Giuseppe Petruzzo, designer cultural al Asociației de Promovare Socială și Culturală din Italia şi au învăţat mai multe despre ce însemană ecoturism, ecomuzeu. În cele patru zile au vizitat Peştera Cioba Mare şi peştera Gheţarul de la Scărişoara, au fost în Poiana Călineasa. De asemenea, au cunoscut meșteri populari, şi au avut ocazia să vadă cum trăiesc oamenii din aceste comunități și cu ce ar putea constribui la binele comunităţii.
„Parcurile naturale și naționale ale României trebuie să beneficieze de sprijinul nostru al tuturor, pentru că ele există și în beneficiul oamenilor. Prin implicarea noastră în acțiuni de voluntariat care sprijină activitățile Administratiei Parcului Natural Apuseni, dorim să oferim un exemplu de atitudine și responsabilitate prin care sperăm să determinăm câți mai mulți semeni de-ai noștri să-și dezvolte respectul pentru natură și responsabilitățile pentru un mediu mai curat, o viață mai sănătoasă și o viață mai bună pentru generațiile care vor urma”, spun cei de la Rotary Art Nouveau.
Iniţiativa acestei acţiuni marca Rotary Art Nouveau Oradea a aparţinut Monicăi Costea, care de altfel a iniţiat o astfel de acţiune cu o săptămână înainte şi cu studenții de la Facultatea de Protecția Mediului, gpsind toată deschiderea la directorul Alin Moş pentru Şcola de Vară de Rangeri Voluntari. „Pentru a proteja mediul trebuie înainte de toate să iubești natura, să o prețuiești”, spune Monica Costea.
Alături de membrii de la Rotary Art Nouveau Oradea au fost şi membrii Rotakids Oradea care au dovedit că sunt capabili de implicare și dăruire prin putere de muncă și pasiune. Colaborările fructuoase „au pornit din inițitive ghidate de pasiuni, care au rezultat nu doar în implicări cu sens pentru ariile naturale protejate administrate de noi, dar și în noi conexiuni umane, prietenii noi, multă emoție, atașament și voie bună”, spun cei de la Parcul Natural Apuseni. Pe 31 august s-a sărbătorit Ziua Internațională a Rangerului, proclamată oficial în 2007, la inițiativa Federației Internaționale a Rangerilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!