Fondurile de pensii private au înregistrat şi în anul 2010 randamente investiţionale remarcabile, reuşind performanţe mult superioare inflaţiei şi nivelului dobânzilor bancare, în pofida mediului economic şi financiar nefavorabil şi a recesiunii prelungite.
Pilon II şi III
Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au înregistrat în 2010 un randament mediu de 15,1%, activele nete administrate de cele nouă fonduri ajungând la 4,3 miliarde de lei. Numărul total al participanţilor la fondurile de pensii de Pilon II a ajuns la 5,19 milioane, cu circa 275.000 mai mulţi (+5,6%) faţă de începutul anului 2010. Fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) au înregistrat în aceeaşi perioadă un randament mediu de 11,5%. Activele nete administrate de cele 13 fonduri de pe această piaţă reprezintă 326 de milioane de lei. Numarul total al clienţilor fondurilor de pensii facultative a ajuns la 220.000, cu circa 33.000 mai mulţi (+17%) faţă de începutul anului 2010.
De la înfiinţare şi până în prezent, fondurile de pensii private (lansate în luna mai 2008) au înregistrat un randament mediu anualizat de 15,2%, în timp ce fondurile facultative (lansare în luna mai 2007) au obţinut un randament mediu anualizat de 8,9%. Pentru comparaţie, nivelul estimat al inflaţiei pentru anul 2010 este de aproximativ 8%, în timp ce dobânzile medii bancare cu care au fost remunerate depozitele în lei ale populaţiei în cursul anului trecut au fost de aproximativ 7,7%.
„Performanţele investiţionale ale fondurilor de pensii private marchează finalul încă unui an de succes pentru aceasta industrie, în pofida condiţiilor mai mult decât dificile din economie şi de pe pieţele financiare locale şi internaţionale. Randamente medii anuale de două cifre sunt rezultate respectabile oriunde în lume, cu atât mai mult cu cât au fost obţinute în conditii de risc foarte redus, caracteristica esenţială a fondurilor de pensii. În cursul anului 2010, fondurile de pensii private au câştigat la capitolul stabilitate şi profitabilitate, iar principalii beneficiari sunt cei peste 5,3 milioane de participanţi. Deşi exprimate deocamdată pe termen scurt, aceste rezultate pozitive sunt de fapt treptele pe care industria de pensii private îşi construieşte perspectivele pe termen lung”, a declarat domnul Crinu Andănuţ, preşedintele Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!