PNL are grija ca președintele Klaus Iohannis să nu fie pus în ipostaza nepopulară de a cere reexaminarea legilor adoptate vineri în Parlament, inițiate de PSD, Pro România și ALDE. Astfel, PNL a atacat, ieri, la Curtea Constituțională și a blocat, implicit, legea privind rambursarea creditelor, precum și legea pentru acordarea unor facilități pentru “operatorii economici pe teritoriul României”, adoptate vineri de Parlament, în Camera Deputaților. În ceea ce privește rambursarea creditelor, legea inițiată de PSD și aliații săi îi face eligibili pe toți debitorii care nu au acumulat restanțe mai mari de 90 de zile! În plus, spre deosebire de Ordonanța dată de Guvern, legea atacată la Curte de partidul aflat la guvernare elimină posibilitatea capitalizării dobânzilor – așa numita dobândă la dobândă – în cazul tuturor creditelor, nu doar a celor ipotecare. Ba mai mult, legea include și suspendarea ratelor de leasing. Pentru a beneficia de această lege, o dată ce aceasta ar intra în vigoare, persoanele fizice trebuie să depună o cerere în formă fizică sau prin email, către bancă, iar persoanele juridice trebuie să depună și o declarație conform căreia au avut scăderi de încasări de minimum 15%.
Facilități în serie
Prin cealaltă lege, persoanele juridice care suferă scăderi ale încasărilor cu minimum 15%, în această perioadă, pot cere o serie de facilități, inclusiv suspendarea contribuției la asigurările sociale și a contribuției asiguratorii pentru muncă, aferentă salariilor. Facilitatea este instituită pe o perioadă de trei luni, răstimp în care statul o plătește în locul acestor firme, care ar urma să o plătească eșalonat, în următoarele 12 luni, după încetarea facilității fiscale. Totul fără dobânzi și penalități de întârziere. De asemenea, persoanele fizice cărora li s-au diminuat veniturile, direct sau indirect, cu minimum 15%, pot cere amânarea pe o perioadă de trei luni a plății tuturor utilităților: apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, excepție făcând serviciile de telefonie mobilă și date mobile. Ulterior, și acestea ar trebui să fie plătite retroactiv, eșalonat, vreme de un an. Desigur, doar dacă legea primește girul Curții Constituționale, sesizată de PNL.
În lege se mai arată că Ministerul Finanțelor Publice va garanta linii de creditare în regim de factoring, pentru furnizorii de utilități afectați.
Motivele liberalilor
“Au lăsat în nelucrare OUG adoptate de Guvern și au făcut câte un proiect legislativ. Au trecut tot pe repede înainte cele două legi prin Parlament, chiar și fără avize. Totul la heirup, le-au și modificat în camera decizională, în Parlament. Nu au respectat Constituția și regulamentele camerelor, trecând prin procesul legislativ doar aceste proiecte și lăsând în nelucrare celelalte. Sunt atât de neprofesioniști încât au folosit expresii și cuvinte care fac textele de neaplicat”, declară Ioan Cupșa, deputat PNL de Oradea. Acesta consideră un “exemplu de neghiobie” faptul că legea instituie obligativitatea persoanelor juridice de a păstra valabile contractele de muncă aflate în derulare la 1 martie, pentru încă minimum 12 luni, dacă vor să beneficieze de amânarea plăților. Cu atât mai mult cu cât pot apărea diferite cauze pentru care un contract de muncă încetează – inclusiv pensionarea sau chiar decesul angajatului. “Le-au făcut pe repede-înainte. I-a interesat doar efectul politic. Nu îi interesează să le dea efectiv, ci doar să creeze aparența. Și să creeze o aparență defavorabilă pentru Guvern. Avem zeci de pagini cu observații privind neconstituționalitatea acestei legi”, precizează Ioan Cupșa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!