Ministrul Muncii, Raluca Turcan, aflat joi, 16 septembrie 2021, la Oradea, a dat asigurări că salariul minim pe economie va crește. A mai vorbit despre digitalizarea instutuțiilor statului, astfel încât toate documentele să poată fi depuse fără deplasarea la instituții. De asemenea, a discutat și despre intensificarea campaniei de depistare a muncii la negru sau la gri, dar și despre taxele pe muncă.
Salariul minim
„Pentru a răspunde problemelor de pe piața muncii, avem nevoie de creșterea salariului minim pe economie. Sunt, probabil, cel mai pro ministru pentru creșterea salariului minim. Pentru că nivelul actual nu este doar insuficient, ci și factor generator de migrație. Românii noștri aleg să plece în străinătate, în primul rând din cauza salariilor, și după aceea, și din cauza serviciilor de care beneficiază în alte țări. Pentru prima dată, într-un guvern, într-un mandat de opt luni de zile, la aceeași masă, patronate, sindicate, instituția statului, am reușit să agreem că salariul minim trebuie să crescă, că această creștere trebuie să fie făcută predictibil și cât mai repede, astfel încât mediul economic să poată să-și pregătească activitatea pentru anul următor. Și de asemenea, această majorare să nu fie făcută subiectiv, la presiunea diferiților factori, ci să fie ancorată în niște indicatori economici, astfel încât și în anii următori să putem anticipa cum va evolua salariul minim”, a declarat Raluca Turcan.
Aceasta a adăugat că majorarea salariului minim va fi destul de consistentă și se va aplica, cel mai probabil, la începutul anului 2022.
Munca la negru
Întrebată dacă reducerea taxei pe muncă nu ar duce la rezultate mai bune în ceea ce privește munca fără forme legale, Raluca Turcan a dat de înțeles că nu este momentul.
„În momentul de față, în România avem trei forme de taxare și impozitare: contribuția la sistemul de sănătate, contribuția la sistemul de pensii și impozitul pe venit. Contribuția la sistemul de sănătate, în momentul actual, de subfinanțare cronică a sistemului de sănătate, nu poate fi scăzută. Contribuția la sistemul de pensii, de nesustenabilitate a sistemului de pensii, nu poate fi realizată. În ceea ce privește nivelul de impozitare a veniturilor, suntem undeva sub media țărilor din jurul nostru. Așadar, ca ministru, dar și ca economist la bază, cred că în momentul de față nu avem spațiu bugetar pentru a susține o reducere a acestor contribuții. Orice reducere forțată ar genera subfinanțări pentru domenii prioritare”, a răspuns ministrul Muncii.
Raluca Turcan, însoțită de Maria Mareș, președintele ANOFM și Dantes Bratu, inspector general de stat Inspecția Muncii, a participat la deschiderea unei conferințe internaționale transfrontaliere la Hotel Forum Continental, iar ulterior a vizitat Bursa locurilor de muncă și a avut o întâlnire cu angajatorii. De asemenea, ministrul Muncii a efectuat o vizită de lucru la două companii renumite din Oradea: Valtryp SRL și Plexus SA.
Trimite articolul
XA stiut unde sa vina tuta, in orasul cu salarii minime, cu cele mai mici salarii.
Salarizarea din
ROMÂNIA este cea mai proasta din Europa unde raportul dintre salariul maxim și minim este f mare, și se mira toți politrucii parveniți de ce pleacă romanii din țară, la noi au salarii și pensii decente doar politrucii aleși din greșeală de plebe, magistrați, militistii, militarii, ccr, aitistii si medici in rest salarii și pensii de mizerie pentru care nu merita sa traiesti in țară. Cum e posibil ca la noi parveniții sa aibă pensii egale cu ultimul salariu zeci și sute de mii de lei pensionați la 45-50 de ani, iar ceilalți sa i-a pensii de mizerie de cca. 40% din media tuturor salariilor din ani lucrați asta e bătaie de joc și asuprire, lipsa de moralitate și dispreț la adresa națiunii romane.
Parcã aţi fi liftieri. Vã plimbați de la un etaj la altul, mai o vorbă, mai o comparaţie. De ce s-a pus de capitalism,
sã avem cele mai mici salarii din Europa şi promisiuni eterne, la o creștere economică, este comod de guvernat aşa.
La mulţi ani!
Promovarea anal-fabetismului pnl ! 🙂
Deci, va laudati cu o marire de salariu pe care o vor plati angajatorii, nu guvernul. Asta inseamna guvernare PNL.
-
Parca maririle de salarii ale lui Olguta votcuta nu tot de angajatori era platita ???