Silviu şi Liliana trăiesc şi muncesc de aproximativ 10 ani în Spania. În curtea casei lor din Butan au adus o parte din aerul mediteranean al ţării care i-a adoptat. „Am încercat să aducem arbori, arbuşti şi plante care s-ar putea adapta la condiţiile noastre de climă. Şi până acum, cu unii ne-a şi reuşit. Palmierii, kiwi, kaki se comportă foarte bine”, spune Liliana.
Secretul plantei de kiwi
Liliana spune că a aflat în Spania unele dintre secretele plantelor mediteraniene. De exemplu, kiwi pentru a da roade are nevoie de plante de sex masculin, dar şi de plante de gen feminin. Există însă şi soiuri autofertile. Cu soiul autofertil “Jenny” poți crește acest fruct în grădina ta pentru că nu este nevoie de plante de sex diferit pentru a se produce fructe. Produce o recoltă mare în Septembrie-Octombrie. Înflorește din mai până în iunie. Ei pot fi crescuți afară pe un șpalier, pe un perete orientat spre sud. Au coarde viguroase, ca de liane. Kiwi crește similar cu vița de vie, dar mult mai repede. Rezistă până la -24 grade Celsius. (USDA Europa zona 6). Asta înseamnă că acest fel de kiwi poate fi cultivat chiar și în zonele de deal ale României. Primul rod poate avea loc la trei-cinci ani. Soiul Jenny este singurul soi pur autofertil, așa că probleme cu polenizarea nu vor fi. Este mai rezistent la îngheț decât celelalte varietăți și rodește și în zone temperate.
Kiwi poate fi plantat și într-un loc cu parțială umbră, dar cel mai bine se dezvoltă într-un loc însorit, în care se poate întinde pe un spalier. Vițele trebuie protejate de vântul puternic, pentru că rafalele puternice pot rupe lăstarii nou apăruți de pe tulpină. Culturilor de kiwi le merge foarte bine în zonele în care sunt plantaţi caişi şi piersici. Copacul kaki are o creştere lentă, este longeviv şi atinge, uneori depăşeşte, 10 metri în înălţime în cazul soiurilor cu vigoare ridicată. Trunchiul este drept cu scoarţa de culoare gri închis. Frunzele sunt căzătoare de formă eliptică sau ovală, culoare verde lucios pe partea superioară, verde clar, uneori argintiu.
Kaki, sau mărul din Orient s-a adaptat şi el în grădina din Butan. Fructul este o bacă, a cărei formă variază de la plată la alungită, predominând forma rotunjită. Culoarea epidermei, la maturare, este galben-orange pentru marea majoritate a soiurilor, doar unele având culoare roşiatică. Culoarea pulpei variază de la galben-orange, uneori roşiatic, la roşu-maro sau bronz.
Citiți principiile noastre de moderare aici!