Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) verifică 7.145 de persoane fizice care au realizat tranzacţii imobiliare în sumă de 15 miliarde de lei (circa 350 de milioane de euro) în perioada 2006 – 2008 fără plataTVA. Printre cei vizaţi se află şi 188 de bihoreni, dintre care cap de listă sunt Călin Raita, Marius Fildan şi AdrianMihuţ, fiecare cu tranzacţii imobiliare de peste cinci milioane de euro în perioada vizată.
„Ştiţi cum e Fiscul, urmăreşte să strângă cât mai mulţi bani la buget. Eu am trimis actele solicitate la Direcţia Finanţelor şi dacă se va considera, la atâta timp de la încheierea tranzacţiilor, că datorez o taxă la Stat, o voi plăti”, ne-a declarat Călin Raita, cunoscut ca administrator al firmei Raicris şi ca fost candidat la postul de primar.
„Legislaţie neclară”
În schimb, administratorul Novaeuro, Marius Fildan, e pregătit să conteste în justiţie o eventuală decizie de impunere de TVA.
„În perioada 2006-2008 legislaţia fiscală privind aplicarea TVA asupra unor tranzacţii imobiliare efectuate de persoane fizice în această perioadă, este neclară şi, mai mult, Codul Civil prevede expres neîncadrarea ca şi faptă de comerţ vânzarea de bunuri imobile. Doar începand cu 13.10.2009, data publicării în Monitorul Oficial a OUG nr. 109/07.10.2009 se introduce modificarea Codului Fiscal prin Art. 127, al.2, indice 1, «situaţiile în care persoanele fizice care efectuează livrări de bunuri imobile devin plătitoare de TVA sunt explicate prin norme». Mai mult criteriul de selectare al contribuabililor supuşi inspecţiei fiscale este nerelevant deoarece ANAF a selectat doar cei care au efectuat mai mult de cinci tranzactii. Ori există persoane care au făcut o tranzacţie sau două, dar de valori mult mai mari decât echivalentul unui număr mai mare de tranzacţii cu valori mai mici. În această perioadă nu a existat nici o persoană fizică care a efectuat tranzacţii imobiliare şi care s-a înregistrat ca şi plătitoare de TVA pentru aceste tranzacţii, fapt care arată că toate persoanele fizice au interpretat unitar legislaţia fiscală, prin neîncadrarea acestor operaţiuni ca şi purtătoare de TVA.
După părerea mea toate actele de control încheiate pentru aceste tranzacţii vor fi contestate de contribuabili, iar ultimul cuvânt îl vor avea instanţele de judecată care vor soluţiona aceste cauze. În ce priveşte verificările efectuate de funcţionarii ANAF, le voi pune la dispoziţie tot ce îmi vor solicita deşi toate tranzacţiile imobiliare au fost făcute sub forme autentice prin notariat, acte care la o solicitare a ANAF-ului pot ajunge prin intermediul notariatului la organele fiscale.”, ne-a declarat Marius Fildan.
În ce îl priveşte pe Adrian Mihuţ, acesta nu s-a sfiit să confirme în interviuri publicate în presa locală că a cumpărat 10 hectare de teren pe care le-a împărţit-o în 200 de parcele de câte 500 mp pe care le-a revândut, iar mai apoi a cumpărat alte 15 hectare în actualul „cartier Grigorescu”, cu care a procedat la fel.
Medie de 14 tranzacţii
„Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGDP) a judeţului Bihor controlează în prezent 188 persoane fizice care au efectuat 2.455 tranzacţii imobiliare, în sumă de 276.952.773 lei şi care ar putea întruni condiţiile de persoane impozabile cu TVA.”, a declarat Ioan Mihaiu, directorul coordonator al DGFP Bihor.
Conform Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, livrarea de către orice persoană a unei construcţii noi, a unei părţi a acesteia sau a unui teren construibil, care are caracter de continuitate, constituie operaţiune taxabilă cu TVA. „Persoanele fizice care au efectuat astfel de operaţiuni aveau obligaţia înregistrării în scopuri de TVA în condiţiile prevăzute la art. 152 din Codul fiscal sau înainte de începerea activităţii conform prevederilor art. 153 din Codul fiscal”, a precizat Ioan Mihaiu.
Potrivit ANAF, persoanele fizice care au achiziţionat construcţii noi şi terenuri construibile pentru a le utiliza în scop personal, nu au obligaţia plăţii TVA.
ANAF precizează că nu sunt reale listele vehiculate pe unele canale media privind persoanele verificate. Şi că lista întocmită de ANAF nu poate fi făcută publică pentru că intră sub incidenţa secretului fiscal (art.11 din Codul fiscal).
ANAF a întocmit lista în urma analizării datelor din „Declaraţia informativă privind impozitul pe veniturile realizate din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal” (formularul 208), depusă de către notarii publici care au obligaţia calculării, încasării şi virării impozitului pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal”.
Cristian Horgos
Citiți principiile noastre de moderare aici!