Constructorul orădean, Călin Raita, una dintre persoanele fizice vizate de Fisc pentru că nu a plătit TVA pe imobilele înstrăinate spune că măsurile aplicate de minister sunt abuzive. „Am dat finanţele în judecată. Ceea ce fac ei nu are nici un fundament”, este de părere constructorul orădean. „În 2008 am depus o foaie la Ministerul Finanţelor Publice prin care solicitam să ni se comunice cum plătim TVA la persoanele fizice. În 30 de zile nu am primit nici un răspuns şi am considerat, conform aprobării tacite, că nu trebuie să plătim”, adaugă Călin Raita.
Inspecţii fiscale
Nu mai puţin de 32 de persoane fizice care au obţinut venituri din tranzacţii imobiliare au fost propuse pentru inspecţie fiscală de către Administraţia Finanţelor Publice Bihor. Este vorba despre persoane fizice care au efectuat mai mult de cinci tranzacţii imobiliare într-un an (terenuri şi construcţii realizate în scop comercial) şi care au depăşit plafonul de 35.000 de euro, plafon de la care persoanele fizice erau obligate să se înregistreze şi să plătească TVA. „Până în prezent au fost finalizate zece acţiuni, valoarea sumelor suplimentar stabilite pentru TVA fiind în sumă de 10.670.520 RON, din care 6.846.502 RON obligaţii principale şi 3.824.018 RON accesorii. Totodată s-au dispus opt măsuri asiguratorii în valoare de 16.753.825 RON”, a declarat Emil Guiaş, directorul coordonator adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor.
DGFP Bihor a afectuat o primă selecţie a acestor persoane fizice pe baza informaţiilor existente în baza de date în urma prelucrării datelor din „Declaraţia informativă privind impozitul pe veniturile realizate din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal” (formular 208) depusă de Notarii Publici, care au obligaţia calculării, încasării şi virării impozitului pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal.
Fiscul bihorean a selectat 60 de persoane care au fost supuse unui control inopinat, 32 dintre acestea fiind propuse pentru inspecţie fiscală. „Acţiunile de inspecţie fiscală la persoanele fizice selectate, precum şi verificările efectuate, au avut ca obiectiv principal conştientizarea tuturor persoanelor cu astfel de activităţi asupra necesităţii conformării voluntare precum şi încasarea la bugetul statului a sumelor datorate”, a precizat Emil Guiaş.
Amânarea şi prelungirea perioadei de neînregistrare şi de plată la bugetul statutlui a sumelor datorate cu titlul de TVA atrage obligaţia de plată a unor dobânzi de 0,1% pentru fiecarei zi de întârziere.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!