„În cadrul acestui proiect, 37 de echipe mixte de profesori – elevi – studenți desfășoară activități practice având ca scop promovarea unui stil de viață sănătos și responsabil, prin realizarea de produse din materii prime eco”, explică Ruben Filimon, directorul CT „Mihai Viteazul”.
[eadvert]
Echipa de proiect, formată din director adj. Filip Marinela, coordonator, director adj. Runcanu Monica, prof. Vașadi Adriana, prof. Iancu Ionuț și prof. Tipi Izabella, își propune creșterea gradului de implicare directă și responsabilă a elevilor de liceu într-o serie de activități de cercetare și descoperire a unor idei inovatoare în industria alimentară, care să răspundă întrebărilor unui consumator responsabil: ce mănânc, de unde provine hrana mea și cum a fost produsă?
În acest sens, miercuri, 30.03.2022, echipa formată din elevele Miruna Daria Dana, Alina Neaga și Patricia Baciu, din clasa a XI-a E, specializarea Tehnician analize produse alimentare, coordonată de profesor Filip Marinela, și-a pus la încercare creativitatea și aptitudinile profesionale, realizând pâine exclusiv din materii prime eco, fără aditivi, conservanți și amelioratori sintetici. Pe lângă procesul tehnologic clasic, au experimentat și un „altfel” de procedeu de obținere a pâinii, prin înlocuirea apei cu bere brună, urmărind îmbunătățirea calităților senzoriale și tehnologice ale acesteia. Activitatea s-a încheiat cu o activitate de cercetare prin analize de laborator, analiza organoleptică și fizico-chimică a produselor obținute.
„Concluziile cercetării au constat în faptul că: pâinea obținută prin înlocuirea în procesul tehnologic a apei cu bere brună are calitățile senzoriale superioare comparativ cu pâinea obținută prin procesul tehnologic clasic; porozitatea și volumul sunt mai mari datorită dioxidului de carbon existent în bere și o aciditate mai mare, contribuind la o mai bună conservare a produsului. Pâinile obținute au fost foarte gustoase și în același timp foarte sănătoase”, spune coordonatorul proiectului, Marinela Filip, director adjunct al CT „Mihai Viteazul”.
Produsele obținute, rezultatele cercetărilor, colajele de fotografii, materialele filmate și prezentările PowerPoint realizate pe parcursul proiectului vor face obiectul unui târg și ale unui concurs, la finalul acestuia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!